10:05 ч.

04.12.17

4 мин.

0

6

0
Царските имоти като горещ картоф

Въпросът с царските имоти влезе в дневния ред, но по него трябва да говорят непредубедени специалисти. А не кръга юристи около Симеон Сакскобургготски или пък неговите заклети противници. Много малко разбирам от юридическата страна на казуса, а и тя сама по себе си е спорна. Такива сериозни неща като границите между личността на монарха и короната като институция, са не просто юридически, а фундаментално държавно-правни.


Доколкото ми е известно, личните имоти на Сакскобургготски са вече недвусмислено определени и върнати. За такъв се смята този в Баня. За останалите надделява становището, че те са част от институцията, която обслужват, което прави придобиването им от страна на Сакскобургготски спорно.


Има и едно обстоятелство, с което бившият премиер може би трябва да се съобрази, а това е отношението му към монархическата институция и към страната. Ако той държи на тях, било като минало, било както ритуално настояще, той не би трябвало да показва чак такова желание и съсредоточаване на тема имоти.


Ако иска да завоюва отново любовта на българите, трябва да направи жест,


за да докаже, че дворците и горите не са целта на неговото завръщане


Защото мнозина ще попитат точно това. Трето и много важно е да се даде ясна картинка къде точно е държавата в тази процеси. Аз останах с впечатлението, че държавата по-скоро печели съдебните дела за спорните имоти. Не виждам някаква съществува причина да се приема някакво ново законодателство в полза на Сакскобургготски.


Да, той може би може да осъди страната ни в Страсбург, но тогава следва въпросът, ако не ламти за имотите, защо съди собствената си държава. Вече започнаха да излизат опорни точки в част от медиите, но за съжаление можем да чуем само едната страна. Едва ли не нещата бяха представени, все едно България всеки момент ще загуби нещо в съда, а всъщност ситуацията е обратната.


Въпросът със специалното законодателство е винаги деликатен, защото то се приема в специални моменти. А случаят изобщо не е такъв. Няма някакво революционно преобразование в страната, нито война е имало, нито съдим виновници за национална катастрофа. Нищо особено, което да изисква специален закон, както при конфискуването на царските имоти.


Малко е трудно да сравняваме периодите, защото едно е да си победена страна във Втората световна война, съвсем друго е да си в днешна България. Аргументите на поддръжниците на Сакскобургготски, че "тогава беше така и сега така ще го направим" са трудно приемливи за обществото.


И тук искам да кажа нещо по-общо. Наблюдава се опит ГЕРБ


буквално да попие всичко в центъра на българския политически живот


Това окончателно се утвърждава като като центристка битово-консервативна формация. Тя се опитва да излъчва консервативността на здравия разум, на стъпването на земята. ГЕРБ е далече от либералното, космополитното и от всяко пристрастяване на тема върховенство на закона.


Управляващите постоянно разтварят ветрилото на влияние чрез улични говорители и се опитват да попият всички сектори на политическия живот, които подлежат на попиване. Очевидно на попиване не подлежат лявото и дясното и затова в момента имаме някак си широка червена и тясна синя опозиция. ГЕРБ обаче попива всичко в центъра. Ето, че дойде ред да попие и царската енергия. И това е далновидна политика на ГЕРБ, защото това е политика на помирение, много далече от протестърско- либерално-космополитното, което владееше България преди години и задаваше нормата. ГЕРБ вече може някак си да ги пренебрегне тези неща и това е точно в духа на  консервативността в нейното битово измерение, а не като някаква идеология.


Така да се каже: "да ползваме контактите на човека, пък да му дадем неговото". Така разсъждава ГЕРБ, дълбоко прагматично и това вече е стил. Плюс това много хубаво пасва царя на техния опит да излъчват консерватизъм.
Ако ГЕРБ успеят да прокарат този закон за царските имоти въпреки сериозния обществен отпор, който ще имат, това означава, че те наистина са уцелили ваксата. И могат да прокарат неща, които иначе българите не биха възприели.


По казуса с "царските имоти" ВМРО звучи на вълните на обществото. Доколкото ми е известно, организацията на Красимир Каракачанов отдавна е критична по тази тема и за първи път от много време насам виждам, че в прозападни медии излизат техни становища. Което означава, че тази позиция ще намери отзвук и действително Борисов трябва да се съобрази и да намери вариант, в който да бъде подчертан общественият и държавен интерес.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 01:46 · 06.12.2017
Имало едно време едно кралство с псевдо цар и управляваща Тиква
Потребител · 17:17 · 04.12.2017
Интересно e и друго : къде се дянаха тези 20% от народа , които проф.Христов определи за умни, красиви и съобразителни и които представляват средния слой на обществото? Излиза, че и те са вдигнали ръце за политиката на Буда! Ама чакай бе, тук има нещо много гнило: "дебилите" гласуват за Баце, а умните за Буда ??!!
Потребител · 17:15 · 04.12.2017
А ние пък тъкмо такива хора обичаме и ги издигаме в култ?! И народът, разбирай и 78 % от възрастните хора, с две ръце подкрепва ББ и въодушевено крещи: „Добре, че си намерихме Буда! Да е жив и здрав до веки веков! И да продава оръжие на СА, та да кярим!” В замяна саудите ще ни строят хотели, ние ще им продаваме иновации , дето ги нямаме, а те ще почиват на черноморските курорти, не в техни съседни държави, където природата е рай.
Потребител · 17:14 · 04.12.2017
Политика се върши от хора , които са политици от кариерата и от млади години са се захванали с нея. Но на млади години Баце е бил СИК- аджия и сетне пандурин на Тато и царя. Образованието му е килийно и той сега, на стари години, тича по държавите да докаже, че и от пожарникар става политик! Дори и сега основната му дейност е или тази на белия гълъб на танте Меркел - султан Ердоган, или маша на Козяк 16 в приобщаване на държавите на Балканския п-в към НАТО и ЕС. Цуци пък е бил сержант в ДС и сетне е завършил за физкултурник.
Потребител · 17:09 · 04.12.2017
Повечето от пенсионерите са с леви разбирания - ниска пенсия, тежки условия на живот, силно са свързани с миналото. В същото време дори да приемем, че само те, а не и хора от други социални слоеве на населението гласуват срещу партията на БиБи и Цецо излиза, че 78% от тези 36% на старите хора, които ББ яко оряза с процента на повишаване на пенсиите и със здравните услуги , са за политиката на Баце и Цуци !!! Хайде бе! Значи младите хора и тези на средна възраст 100% са за политиката на Баце- Цуци!
Потребител · 17:08 · 04.12.2017
Блиц и Епицентър публикуваха резултатите от някакво проучване на някакъв си Институт по политика към БАН. Резултатите, освен ако това не е някаква първоаприлска шега, са впечатляващи - цели 92 % подкрепват външната политика на Баце-Цецо!Като начало: липсва възложител на проучването, ръководител на проучващия екип . А резултатите са впечатляващи. Да се опитаме да ги разгледаме, стъпвайки само на пенсионерите , представляващи 2,5 млн.човека, т.е. 36% от населението.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент