Трябва ни западен изтребител, но не и още НАТО у нас

Трябва ни западен изтребител, но не и още НАТО у нас | StandartNews.com

О.р. генерал-майор Димитър Цветков, бивш зам.-началник на Главния щаб на ВВС и аташе по отбраната и военновъздушен аташе на България в Руската федерация

България трябва да закупи нов тип боен самолет. А за старите изтребители- най-вече МиГ-29 - не си заслужава да се хабят пари за модернизация. Просто трябва да се поддържат до влизането на новите в експлоатация. Като пилот бих казал, че тези стари самолети, които ние притежаваме, са от първата модификация - МиГ-29 "А", произведени и получени от нас през 1988 година. Като направим една равносметка, ще видим, че вече 26 години служат. За страна като нашата не е рентабилно да правим модернизация. Словакия преди 11-12 години модернизира своите МиГ-29 и сега вече мисли за снемането им от въоръжение и купуване на нов изтребител. Полша ще запази МиГ-29 и СУ-22М4, но знаем, че те закупиха чисто нови F-16 и сега тези модернизирани МиГ-ове ще ги използва най-вече за подготовка на своите летци и за носене на дежурство в страната. А на F-16 летят само годни летци и в съвместни учения с други страни членки.

Ясно е, че трябва да вземем нов западен изтребител. Освен икономически има несъмнено и политически мотиви при избора, но в по-малка степен. Основното е, че ние сме членове на НАТО и на ЕС. Трябва да изберем модел, който е съвместим и съизмерим със самолетите, които са на въоръжение при нашите съюзници. България провежда учения със страни членки на НАТО - с американци, а даже и със страна, която е извън Алианса - Израел. Всичко това е на територията на нашата страна.

Ако пристъпим към модернизация, ще бъде огромна грешка, ще изхарчим и без това малкия мизерен бюджет, с който разполага Министерството на отбраната, за нещо, което няма да има ефективност. Четох и статия от зам.-командира на ВВС бригаден генерал Румен Радев, който лети на МиГ-29 и който също е на мнение, че не би следвало да се прави модернизация на този самолет, тъй като е в края на своя жизнен цикъл. Затова политиците трябва да повече да се вслушват в експертите и най-вече в българските пилоти.

Искам да кажа, че е непрофесионално да се говори, че руските изтребители изтощават нашите самолети. Те летят над неутрални води. Представете си на нас някой да ни забрани да го правим - как ще реагираме?! Има си международно законодателство, договори, конвенции, които трябва да се спазват.
Когато руските самолети летят над неутрални води, те се прихващат от американски или натовски изтребители. Американските пък се прихващат от руски и се съпровождат от турски изтребители. Такава е практиката. А за изтощаване не мога да говоря, защото съм дал немалко дежурства и съм излитал по 3-4 пъти на ден по бойни дежурства.

Президентът, военният министър, изобщо политиците ни, трябва да се замислят върху проблема с бойната ни авиация и не трябва да чакат да дойдат представители на САЩ, да дойде генералния секретар на НАТО, за да ни кажат, че ни подкрепят, а и настояват да бъде взето решение за закупуване на нов тип боен изтребител на въоръжение на ВВС.
Като пълна липса на професионализъм определям и твърдението, че имаме нужда от повече НАТО у нас. От север е Румъния, от юг - Гърция и Турция - за какво ни е повече НАТО. Все още имаме достатъчно количество МиГ-29, които носят дежурство, както сме свидетели изпълняват всяка една задача, която им се постави. Тук напълно непрофесионално отново се говори, че той докато отиде до морето и трябва вече да се върне - това са хора лаици, които нито познават самолета, нито знаят неговите възможности.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай