"Тих бял Дунав" vs "Христос Возкресе"

"Тих бял Дунав" vs "Христос Возкресе" | StandartNews.com

Две са най-сакралните нощи не само за православните, но и въобще за всички християни - нощта на Рождеството на нашия Господ Исус Христос в плът и на неговото Възкресение. Нощи, в които по принципи би следвало да се забрави за всякаква светска суета, а мислите и чувствата на вярващите да са отправени към предстоящото тайнство.

Не така очевидно мислят днес някои архиереи на БПЦ. И превърнаха святата Пасхална нощ в светско шоу. В което пийналите зяпачи, цъкащи със смартфоните и таблетите, бяха повече от богомолците.

Откъде-накъде наистина, гвардейският оркестър трябваше да удари литаврите и тимпаните, за да гръмне "Тих бял Дунав" точно в момента, когато Негово светейшество патриарх Неофит четеше словата от Евангелието, възвестяващи възкресението на Христос? Подвигът на Ботев и четниците му наистина са възвестили възкресяването на бъдещата българска свобода, но това е съвсем друг подвиг, който наистина е повод за маршове и гвардейци. Последните също стояха нелепо пред вратите на храма "Свети Александър Невски" в очакването на президента Росен Плевнелиев.

Добре е, разбира се, че държавният глава присъства на великденската служба - православието е конституционно закрепено като традиционно вероизповедание. Но пред очите на Господа и князът, и нищият са равни. А като връх на всичко

разноцветните фойерверки направиха да избледнеят огънчетата

на свещичките, запалени от Благодатния огън, които истински вярващите бяха понесли към домовете си. Подобни салюти прозвучаха и в провинцията, което говори, че не става дума за единично престараване на отделен клирик, а за тенденция.
Да, Христос е Цар, но Царството му не е "от мира сего". И да му се отдават почести като на земен владетел си е направо богохулство.

Но очевидно някои в БПЦ така разбират "обновлението" и доближаването до миряните. Нека напомним, че напоследък и изнасянето на чудотворни икони, а и канонизацията на нови светци, какъвто бе случаят със Серафим Соболев, бе придружено с гвардейци и оркестри.

Само че ефектът е обратен. Тръбите на духовата музика по-скоро ще сринат стените на вярата в душите на хората, както тръбите на Исус Навин са сринали стените на Йерихон.

"Когато религията е добра, тя ще се грижи за себе си. Когато тя не може да се грижи за себе си и Бог не смята за подходящо да се грижи за нея и тя се обърне към гражданската власт за подкрепа, това за мен е доказателство, че тя не е наред."
Думите принадлежат на Бенджамин Франклин - един от бащите на американската конституция - първата в света, отделила вероизповеданията от държавата. И така ги е направила наистина по-силни. Без да има необходимост да са подкрепяни от светски ритуали.
Ако БПЦ наистина иска да покаже, че иска да е в крак с времето,

нека по-добре засили социалната

и най-вече образователната си дейност, а не да иска пак държавата да й свърши работа с въвеждането на задължително вероучение в училищата. И да преразгледа отношението си към другите Христови църкви.

Да обявяваш един и половина милиарда души по света, че са еретици, може чисто канонично и да е вярно, но в най-добрия случай, звучи някак нецелесъобразно пред лицето на днешната ислямска инвазия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай