Скандал преди вота помпа големите партии

Скандал преди вота помпа големите партии | StandartNews.com

Димитър Аврамов, политолог пред БГНЕС

Ние сме една от еврооптимистичните нации поради много причини. Едната е, че дългият посткомунистически преход е убедил хората, че няма друга алтернатива извън европейското сътрудничество в рамките на ЕС.

Другата е, че вярваме повече в европейските институции, отколкото в националните. Това, разбира се, е тъжен повод, с който не трябва да се хвалим, но е факт. Липсата на доверие към родните ни институции засилва очакванията, че европейските институции ще окажат натиск върху българските институции да има по-справедлив ред, що се отнася до икономическата конкуренция, разпределение на бюджета, изобщо до спазване на закона. Това са основните фактори, които карат българина да харесва ЕС и да бъде еврооптимист.

Ние не трябва да възприемаме негативно критиките, които идват от Брюксел. Те не са за българските граждани, те са за липсата на усилия от страна на хората в институциите, от страна на политиците.

На предстоящите европейски избори се гледа изцяло като на тест за това дали ще има нови парламентарни и кога ще има. Не се гледа рационално с оглед перспективата и възможностите, които дават евроизборите за засилването на влиянието на България в Европейския парламент. Това не е толкова добре, но, ако погледнем в други страни, и там европейските избори са част от националния политически дневен ред.

Надявам се в предстоящата кампания да има нотка на оптимизъм и конструктивизъм. Иначе хората ще се чувстват отблъснати и пред урните ще се явят по-малко българи.

Виждам, че нарастват изкушенията на анализатори и коментатори да казват кой ще влезе и кой няма. Аз отговорно съзнавам, че всяко бутане на тези партии - дали в едната или другата посока, колкото и обективно да е, може да повлияе. Много зависи от партиите как те ще комуникират с потенциалните си избиратели и с хората, които ги харесват. Ако се обърнем към предишни избори, ще видим, че големите скандали и разкъсването на дневния ред преди изборите, обикновено накланят везните към големите партии. Имам подозрение, че е възможно на тези избори някоя от големите партии да си реализира такъв сценарий. Това е лошо за всички на изборната бариера и облагодетелства трите сигурни партии. Така че малките формации изобщо не трябва да се отпускат, те трябва много здраво да работят през последния месец. Иначе абсолютно е възможно те да останат без представители в ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай