Ще има ли силен туристически сезон?

Ще има ли силен туристически сезон? | StandartNews.com

Оправдани ли са надеждите и прогнозите за силен туристически сезон? Какво е реалното положение по морските ни курорти и какви са най-големите проблеми пред бранша в момента. "Стандарт" предлага няколко различни мнения.

Само юли и август ще са пълни курортите

Стефан Шарлопов, председател на Българския съюз по балнеология и спа

Не очакваме много голям ръст на приходите през този сезон спрямо предходния, който бе доста слаб. А както знаете бизнесът се мери с резултатите. Ясно е, че юли и август ще са пълни курортите. Това се случва и по време на криза. Ръстът, за които се говореше от 30-40% обаче няма да се случи. Сезонът закъснява и реално раздвижването е от 1-2 дни. По-важно е какво се прави, за да се удължи той. Трябва да се работи за създаване на качествени продукти, в комбинация със спа и исторически туризъм. Но в момента това не се прави.

Не сме основна, а алтернативна дестинация

Георги Щерев, председател на Съюза на хотелиерите в Златни пясъци

Проблемите и през този сезон са същите, както и през последните. Някой от тях дори се задълбочават, въпреки че вече имаме свое ресорно министерство на туризма. Написали сме и писмо до ведомството с описание на проблемите ни, липсата на кадри, но нямаме решения. Ръстът през тази година ще е максимум 5-7% спрямо миналия много лош сезон. Заради големите обеми ранни записвания на промоционални цени очаквам приходите да са приблизително същите. Трябва да разберем, че за съжаление сме алтернативна дестинация, а не основна. И да работим да променим това. Въпреки оптимистичните прогнози от министерството, реално сезонът ще продължи 70 дни. При това стартът му закъсня с 10 дни. Най-големият проблем е с руските туристи. Не повече от 10-15% от идващите отсядат в хотели, а останалите - при приятели или собственици на апартаменти срещу минимално заплащане. Нас всички ни проверяват, но за тях никой не следи. Въпросът с концесиите също не бе решен.

Обучаваме кадри, а те бягат навън

Атанас Карагеоргиев, Съюз на хотелиерите в Златни пясъци

Сезонът засега протича нормално, без особени сътресения. Проблеми има, те са големи, но не са от вчера. Песимист съм, че ще има 30% ръст през това лято. За да се случи това туристите трябва да дойдат до тук. А няма толкова чартъри. Въпреки политическите фактори, които са в наша полза, ние не успяхме да се възползваме. Един от основните проблеми е този с кадрите. Според правилата на ЕС ние можем да обучаваме персонал, но не и да го задържим с договори. В резултат тези хора бягат в чужбина. Единствената ни алтернатива е да привличаме кадри от Молдова и Украйна, доколкото това е възможно. Не бива да забравяме, че туризмът е комплексен продукт, затова трябва да се решат и проблемите с транспорта и чартърите.

Губим от нерешения въпрос с концесиите

Марко Марков, Съюз на собствениците в Златни пясъци

Не е решен въпроса с концесиите и затова губим много. Сред проблемите, които пречат на бизнеса са още шума в курортите, липсата на добра реклама на международните изложения, качество на продукта и естествено липсата на кадри. Затова и към момента сезонът е на едно средно ниво. Нямаме заетост по крилата - май и септември. Само някой хотели на първа линия с "ол инклузив" имат по-голяма заетост. Чакаме руските туристи, но засега няма много такива. Не съм скептично настроен, но едва ли ще отбележим ръст по-голям от 10%. А приходите ще са и още по-малко, тъй като цените остават, а разходите растат. Нужна ни е по-добра работа с министерството, да решаваме заедно проблемите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай