Рекетът на протестърите

Рекетът на протестърите | StandartNews.com

гл. ас. д-р Чавдар Стоянов, доктор по европейско, международно и международно наказателно право

В последните месеци нееднократно на страниците на различни всекидневници убедено изразявах позицията, че съществуват целенасочени и дирижирани действия за намеса в дейността на българската прокуратура. Тези действия създават опасен прецедент и са абсолютно недопустими.

Българската прокуратура не може да бъде превърната в буфер за разрешаване на политически противоборства и не може да служи за "изтривалка" на болни политически амбиции.

Протестърите и приближените до тях кръгове създават обстановка на нетърпимост и виждайки, че губят почва и обществена подкрепа, се опитват да прехвърлят проблемите от болната глава на здравата. Тефтерчето на Филип Златанов е нечистоплътен опит за създаване на разнобой и всяване на интрига в държавното обвинение, подложен на недопустим натиск. Прокуратурата е независим орган. Политически сили и граждански движения не могат да упражняват рекет и да изискват от държавното обвинение определена насока на поведение, диктувайки негови действия и решения. Подобен абсурд не съществува никъде по света. Всеки има право да отстоява позиция, но превръщането на една "мрежа" в "паяжина" е действие, граничещо с мракобесие. То хвърля сянка на съмнение върху дейността не просто на правоохранителната система, но и на цялата юридическа гилдия.

Реакцията на главния прокурор бе своевременна, очаквана, премерена и изцяло защитава обществения интерес. България е правова държава и не може да бъде превърната в държава на натиска, рекета, манипулациите и съшитите с бели конци кампании. Опитът за удар срещу обвинител номер 1 и нескопосаното желание на авторите му той да бъде дискредитиран в лицето на широки обществени групи ще има остър бумерангов ефект и ще се върне със страшна сила към създателите на манипулативните схеми, очевидно притеснени, че не постигат търсения ефект. Подобна интрига в годините на прехода не е наблюдавана, държавното обвинение е длъжно да защити конституционните принципи и докрай да отстоява интересите на българските граждани в разгорялата се битка с истинските сили на задкулисието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай