Пренареждане по света и у нас

Пренареждане по света и у нас | StandartNews.com

Институт "Иван Хаджийски"

Западът постепенно намери формулата спрямо Русия: и санитарен кордон, и диалог с нея на различни нива. И милитаризация, и дипломация - с опит за баланс между двете. Збигнев Бжежински, който в края на 80-те обяви "големия провал" на комунизма, сега направи нова равносметка на една "ера": САЩ вече не са едноличен световен лидер. Налице е нова ситуация на глобално пренареждане. Главният елемент е триъгълникът САЩ - Русия - Китай. Европа може да играе поддържаща конструктивна роля. Европейската политика на Вашингтон на финала на мандатите на Обама изглежда почива на три опорни точки: 1. форсиране на преговорите по ТПТИ с окончателно икономическо и правно обвързване на Европа; 2. поддържане на разделението Европа - Русия посредством активизирането на НАТО; 3. признаване на партньорството с Русия като водещо за установяване на мир и стабилност в Близкия Изток и постсъветското пространство.

Германия: и надежда, и проблем за ЕС

Трудностите на Германия усилват вече формираното впечатление, че липсва единен и ясен мотор на европейското развитие. "Скърцането" на френско-германската ос допълнително усилва боксуването на европейската интеграция. В същото време единствено Берлин полага усилия да конструира някакъв по-последователен общоевропейски курс, базиран върху два главни елемента: отношенията със САЩ и с Турция. Визитата на Обама в Хановер очерта ясно разбирателство между Щатите и Германия, в което политиката на Меркел се явява гарант за европейска стабилност и за конструктивно международно поведение.

Изчакване, ослушване, сондажи

Последните политически седмици са седмици на изчакване и подготовка - и в международен, и в национален план. Липсата на драматични решения и обрати обаче не означава затишие. Българската политика е доминирана от подготовката за президентските избори и все още неопределените формати, в които политическите сили ще вземат участие в тях. Наблюдаваме разнообразните послания на партии и лидери и сондажи в различни посоки - от визита на Първанов при патриотите до публично колебаене на Борисов каква да е кандидатурата за президент.

Има своеобразно "сдвояване" на политическия процес - два Реформаторски блока, две ДПС, две левици, два узряващи протестно-популистки проекта за референдум и т.н. Две политически линии се очертаха и в ГЕРБ.

Борисов и Цветанов в конкуренция?

Свръхактивното медийно присъствие на българския премиер Борисов идва да компенсира трусовете в управлението: едновременно да балансира политическите играчи, да използва темата за корупцията като начин за "сплашване" и вътрешнопартиен контрол и да гради нов "позитивен" сюжет чрез евентуалните милиардни печалби от добив на газ. Нееднократните признаци на вътрешно разминаване в ГЕРБ между изпълнителна и законодателна власт, между правителство и парламентарна група, между Борисов и Цветанов, получиха ново развитие. И ако личната амбиция на шефа на ПГ на ГЕРБ доскоро беше да установи контрол върху МВР, сега тя изглежда нараснала. Отговор на тези апетити е фразата на Борисов, че "само ГЕРБ може да свали ГЕРБ", т.е. че така се произвеждат скандали, които разклащат управлението.

Предконгресна суета около БСП

Предконгресната битка в БСП се разгаря все повече и повече. Редица партийни организации благоразумно не искат да вземат страна и номинират и двамата основни кандидати (Миков и Нинова), понякога наред и с някои други. Предконгресната битка в БСП стана "програмна", с официални документи и манифести от основните участници. Председателят Миков запазва шансовете да бъде преизбран, а настроенията за една или друга промяна в значителна степен са консолидирани около кандидатурата на Корнелия Нинова.

Засега алтернативата "или ДПС, или ДОСТ" се реализира като "и - и". Нито в ДПС се наблюдават нови сериозни кризисни явления и отлив към новата формация, нито ДОСТ, въпреки скромната си изходна база, предполага подценяване. Във визията на Доган ДПС категорично не е турска партия, но няма гаранции, че при наличието на (дискретно) държавно толерирана протурска алтернатива в лицето на ДОСТ наблюдаваната сега монолитност на ДПС ще се запази.

Националистите в подем

ПФ излезе на преден план в българския политически процес. Законодателни промени и политически решения биваха аргументирани от ГЕРБ като "съобразяване с партньорите от ПФ". Това е обичайна тактика на Борисов за балансиране и прехвърляне на отговорност. Но тук се вижда и още нещо: националистическата тематика ще става все по-значима оттук нататък. Задача на ПФ е да капитализират потребността на ГЕРБ от по-близки контакти с тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай