07:20 ч.

15.11.13

3 мин.

4933

39

0
Поколението на омразата

Разликата между евтиния патриотизъм и фашизма е само една крачка


Учител по литература си направил следния експеримент - накарал учениците си да пишат по темата за бежанците на базата на Яворовото "Арменци". Който иска - за стихотворението. А който желае - есе. Най-интересното дошло после - оказало се, че младите хора, които са поначало толерантни, състрадателни и отворени към бежанците, са онези, които до един се канят да кандидатстват в европейски университети. Онези, които били готови да препречат границата едва ли не с телата си или поне всяка вечер да бият по един подозрителен субект пред "Баня башъ", до един били деца, които смятат да живеят тук.


Естествено, експериментът е проведен в един клас и не представлява представително проучване. Само че, ако поне донякъде е знаков за нагласите на децата ни, става доста притеснително какво ще представлява държавата ни утре. Мнозинство от отчаяни ксенофоби, съжителстващи с повече от 1/3 ромско население, до колкото го докарват демографските прогнози на различни институции.


Арена за отчаяни битки на тема "българското"


видяно във възможно най-уродливите му форми и прояви. Не като повод за гордост, а като повод да не допуснем чуждото на своя територия. След двадесетина години онези, които са отворили сърцата си за света, май така или иначе ще бъдат в Европа. А България вероятно отново ще бъде най-мрачното кьоше на континента, раздирано от омраза и разединение, както традицията повелява не от вчера.


И в това няма нищо чудно - достатъчно е да погледнем младежката база на националистическите партии, за да видим за какво става дума. В много от тях виждаме деца, като правило без добро образование, израсли предимно в недоимък и нямащи никаква перспектива да се измъкнат от това положение, към което са закрепостени от самото начало. Развяващи знаме с Ботев и Левски, за които не знаят почти нищо, защото все намират начин да пропуснат уроците по история. В училище кретат около тройката, но намират себе си единствено в агитката - все едно дали е футболна или националистическа. Достатъчно е да се вее знаме и да има кого да бием. Тъй като нито образованието, нито семейството са се постарали да им създадат някаква идентичност, те я търсят в тълпата - жадна за кръв, за бой, за себеидентифициране посредством отхвърляне на различния. На всички нива. Нито държавата, нито обществото ни имат какво да им предложат - те чувстват себе си


по-чужди на обществото от всеки бежанец


дошъл с надеждата страната ни да му бъде обикновена "гара Разпределителна", преди да продължи на запад. Защото те живеят на гара Разпределителна. И мразят онези, които идват на нея някъде отвън. Самоубеждават се, че гарата им ще бъде по-хубаво място без цигани, без бежанци, без турци, без арменци, без... абе, няма край след многоточието. Искаме да си живеем тук сами - макар че, ако няма чужденци, които да набием, може пък да ни стане малко скучно?


На Женския пазар се продават долнища на анцузи в бяло, зелено и червено по двайсетина лева парчето - и ей ти го целия евтин патриотизъм, от който разликата до фашизма е само една крачка. Слагаш анцуга с трибагреника и потника с лъва - и се сливаш с тълпата. Без него изчезваш. Сред тях като цяло не са много младежите, които имат някакви видими перспективи за развитие - все едно у нас или навън. Защото когато имаш бъдеще, мразиш по-малко. Социалното разслоение повече от всичко друго лишава от бъдеще тези деца и с лекота


ги превръща в "младежкия авангард" на партии


които се хранят от омразата. Които ги пращат да прогонват чужденци, да се бунтуват срещу роми, да замерят джамии и да "освобождават" университети, защото така или иначе винаги става дума за битка срещу различния. Деца, които хвърлят камъни към чуждите храмове, но едва ли имат такъв, който да чувстват свой. Деца, които се чувстват силни само когато издевателстват над нещо, което не прилича на тях. Сред тях има електорат не само за една неонацистка партия. И поне в момента няма разумна сила, която да се противопостави на този процес, с който вече е започнало израждането на нашето "утре". То дебне в задния двор - при нещата, които предпочитаме да не си казваме на глас.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 00:14 · 03.12.2013
сега разбирам защо Пеевски купува вестници и теливизии
да ни промива мозъците с платени журналета като тая дърта мома .
А самия дебелак мутра Пеевски и дърта майка червена курва са турски подлоги
турски мекерета
Сглобихте ли картинката?
Потребител · 00:10 · 03.12.2013
а защо ,по каква причина да допускаме чуждото на своя територия?
като това чуждо е доказано враждебно.
като това чуждо иска да убие и нас и нашето--каквото и да е то?
като това чуждо никак не е по-добро от нашето
особено като някой ни го натрапва това ЧУЖДО
Потребител · 00:07 · 03.12.2013
СЕЛСКИТЕ СЪЧИНЕНИЯ НА ЕДНА ЕВТИНА ЧЕРВЕНА МОМА
ЗАСТАРЯВАЩА
Потребител · 00:06 · 03.12.2013
ДА БЕ,У4ИТЕЛ СИ НАПРАВИЛ ЕКСПЕРИМЕНТ
КЪДЕ Е ТОЯ У4ИТЕЛ?
В КОЕ У4ИЛИЩЕ?
СЕЛСКИ ЕВТИНИ И УДОБНИ СЪЧИНЕНИЯ
Потребител · 00:05 · 03.12.2013
вижте я какви свити злобни устни има
Потребител · 00:04 · 03.12.2013
тая е платена червена курва
Потребител · 16:43 · 24.11.2013
браво на малките деца само расизъм ксенофобия и омраза към рязаната сган
никаква толерантност от толкова много толерастия се допусна създаване на етническа партия дпс мангалите ни се качиха на главата постоянно се строят джамий сега пък ще се продава земя на евреи и ще докарват разни черни уроди и те да ни тормозят стига вече моля ви не го допускайте ако поне малко ви е грижа за България.
Потребител · 20:03 · 17.11.2013
ХУБАВОТО Е ЧЕ СКОРО БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ ОЧИСТИ ОТ ЕВРОТОЛЕРАСТИ , ПЕДЕРАСТИ И ГЪЗОЛИЗАЧИ .
Потребител · 01:50 · 17.11.2013
Авторката е класическа национална предателка,завършена соросоидка
и слугинаж на колонизаторите от САЩ и ЕС
Потребител · 19:59 · 16.11.2013
ОЩЕ ЛИ БРАТЯ СЕ СЪМНЯВАТЕ ЧЕ ИМА ВОЙНА СРЕЩУ ПРАВОСЛАВИЕТО. СПОМНЕТЕ СИ КИПЪР. МЮСУЛМАНИ ГО ЗАВЗЕХА И НАТО МЪЛЧИ. СПОМНЕТЕ СИ КОСОВО. НАТО ЛИЧНО ГО ПОДАРИ НА МЮСУЛМАНИ. ОЩЕ ЛИ СИ МИСЛИТЕ ЧЕ ЩЕ СЕ РАЗМИНЕ НА БЪЛГАРИЯ. НАТО Е АНТИХРИСТИЯНСКА ОРГАНИЗАЦИЯ. ПРОУМЕЙТЕ ГО ВЕЧЕ. ЗАЩОТО СКОРО ЩЕ Е КЪСНО. АКО ВЕЧЕ НЕ
жожо · 19:31 · 16.11.2013
ДО ПИСАТЕЛКАТА. АРАБИН ДА ТЕ ИЗНАСИЛИ. ФЕРЕДЖЕ ДА ТИ СЛОЖИ. И АЗ ЩЕ ДОЙДА ДА ТЕ ПИТАМ ПАК ЛИ ЩЕ РАЗСЪЖДАВАШ ТАКА
Vankata · 12:52 · 16.11.2013
Държавна сигурност и кварталните квазипатриоти, дадоха уюта на самоопределяне на тези подрастващи изгубени души и им осмислиха живота, но не им казаха, че врагът е около тях, вътре в техните квази структури, както в Политическата, болшевишка класа, така и в ДС-ВКР-БКП, олигархичната тинктура!
Ще напомня, че БГ няма армия и е ограбена с 50 млрд.евро и затова не са виновни нито цигани, нито арменци, нито турци, нито каквито и да било бежанци!!!
Vankata · 13:00 · 16.11.2013
@Vankata А без армия, да ме прощават, но да не си веят насраните гащи, като национален флаг, за да не ги пожелаят най-извратените, а останалите, да се отдръпнат с погнуса от тях, игнорирайки зова им за помощ и спасение!
Проблемите се решават отвътре, а външните проблеми са само следствие на вътрешните - в Сърбия и след войната, не са много по-зле от България!
Потребител · 00:34 · 16.11.2013
Щатите направиха империя като събираха бежанци и бедняци от цял свят, Ганьо обаче е по-тарикат и знае по-добре...
Потребител · 14:06 · 16.11.2013
@Потребител Айде айде педеруго - за арабски хуй л;и плачеп долен педерас.
Потребител · 19:54 · 16.11.2013
@Потребител ЩАТИТЕ ТОВА ЩАТИТЕ ОНОВА. ТЪПАК НЕДОНОСЕН. САЩ ЖИВЕЯТ ДОБРЕ ЗАЩОТО МАЧКАТ ЦЯЛ СВЯТ И ГИ ОГРАБВАТ. ОГРАБЕН СИ И ТИ. НО СИ ТОЛКОВА ПРОСТ ЧЕ Е ТРУДНО ДА ГО ОСЪЗНАЕШ
Потребител · 21:31 · 16.11.2013
@Потребител Ей за тия прости ганьовци ли ставаше въпрос? Двамата малоумници които са се изказали по-горе: за арабския хуй не знам, но един доста дебел мутренски ви е влезнал дълбоко във влагалищата и на двамата. На по-прост език ще ви го кажа - не са ви проблем 5000 сирийци, а шепата БЪЛГАРИ, които крадат страната от години - срещу тях не виждам много да протестирате...
Потребител · 21:41 · 16.11.2013
@Потребител ...И само на хуйове и путки го избивате комплексари задръстени. Оставате се да ви водят за носа разни псевдо-националисти, за които единствената цел е да направят някой лев. На вашия жаргон ще ви го кажа: не арабин, слон да ви ебе вас, и вместо семе мозък да ви налива в задниците, пак няма надежда че ще ви дойде акъла. На разни шушлеци се правите на мъже, но като ви скръцне някоя мутра със зъби, само мълчите и му се правите на приятели. Безмозъчни палячовци.
Потребител · 21:50 · 16.11.2013
@Потребител Ограбеният си ти, който плащаш данъци като поп, а после се редиш на опашка да даваш рушвети на същите тези чиновници, на които плащаш заплатите. Ей това, тъпако, е грабеж. Германците и те грабят от цял свят здраво и затова са добре, нали? Само на нас ни пречи световната конспирация да си оправим положението, а? Единственият изход е да се кастрират всички малоумници като теб, на които целия свят им е виновен, пък дано след 50-ина години да отлепим от дъното...
Потребител · 22:20 · 15.11.2013
Отвратителен материал , от който дамата трябва да се срамува , че е сътворила !Дори пък се е решила и да го публикува!Г-жо, Вашите деца , ако имате такива , ги изпратете да се грижат за бежанците в лагерите !Тук става въпрос за съхранението на нацията ни , неуместно обвинявате и с лека ръка употребявате понятието"ксенофобия" в момент
Потребител · 05:17 · 16.11.2013
@Потребител ГЛУПАКО, СТЕЛА СЕ ОПИТВА ДА ТИ ОТВОРИ О4ИТЕ. СТАЛИНОВИТЕ 4ЕРВЕНИ ИЗРОДИ НИ НАСЪСКВАТ ТАКА ЕДНИ СРЕщУ ДРУГИ. ВИЖ СЕРГЕЙ КАК КЪЛНЕ И ПЛюЕ ПО БОРИСОВ. ЛИДЕРИТЕ НА БСП И ДПС НАСЪСКВАТ НАРОДНИТЕ МАСИ ПРОТИВ ГЕРБ. РУГАЯТ И ОБВИНЯВАТ БЕЗ ДА ИМАТ СРАМ. ЗНАЯТ , 4Е МНОГО ТЪПАНАРИ ИМА В БГ КОИТО ДА ИМ ПОВЯРВАТ. И ТОВА ЛИ ДА ТИ ОБЯСНЯВАМ? ДОРИ ХОРА КАТО НЕДЯЛКО ЙОРДАНОВ И АНЖЕЛ ВАГЕНЩАИН СА ЗОМБИРАНИ ОТ ПОЗИТАНО. НЕ ХАРЕСВАМ СТАТИИТЕ НА СТЕЛА ПО НА4АЛО, НО ТОВА Е ОТЛИ4ЕН МАТЕРИАЛ. БРАВО СТЕЛА.
Потребител · 14:08 · 16.11.2013
@Потребител Глупак си ти, глупак. А твоята Дтела е продажница, арабска подлога. За такива като нея не могат да се намерят думи за да обрисува човек сатанинската и същност.
Потребител · 01:52 · 17.11.2013
@Потребител Мръсен соросоид!Отрепка безродна юдео-масонска!
Потребител · 13:31 · 15.11.2013
Този каносан травестит е готов да продаде и майка си срещу няколко сребърника! За щастие природата го е "надарила" с изключителна физическа уродливост, което възстановява донякъде справедливостта.
Потребител · 12:12 · 15.11.2013
Не ДРУГАРКО , това не е " поколение на омразата" това са млади хора които искат да живеят нормално ДНЕС И СЕГА. Не могат повече да гледат как комунистическите лидери и децата им станаха милионери на техен грыб. Не почтенно такива като тебе да пишат простотии и да плюят срещу истинските хора и да защитават крадците!
Потребител · 12:02 · 15.11.2013
Може всеки бежанец да е "дошъл с надеждата страната ни да му бъде обикновена "гара Разпределителна", преди да продължи на запад". Но в момента, в който му се даде статут, тя се превръща в депо за вечен престой. На запад може да подберат от малкото висшисти, останалите ще ни ги върнат, което вече се и прави. Стига вече приспивни песни, хората много добре усещат какво ни се задава.
123 · 11:56 · 15.11.2013
Има огромна разлика между арменските бежанци християни и арабските НЕЛЕГАЛНИ ИМИГРАНТИ мюсюлмани! Заща сирийците не отиват в съседните Йордания и Ливан?
Потребител · 11:03 · 15.11.2013
Аз не искам с парите на бедните ми и без друго санародници да се строят домове за така наречените " бежанци " На който му са толкова мили ( в което няма нищо лошо ) и иска да се грижи за тях , да построи с лични средства приюти и училища за децата им. Да правят каквото си искат , часни фондации , лични дарения и тн.проблема си е техен да се спасяват щом ги канят нека си ги вземат у тях си!
БЪЛГАРИН · 10:51 · 15.11.2013
Поредните лайна излизащи от устата на травеститовидната и мразеща си животеца джурналистка. Моля, Стандарт толкова елементарно същество разваля нивото на иначе приличния ви вестник.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар Кирилизирай
ПредишнаСтраница 1 от 2Новините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент