21:23 ч.

19.05.13

3 мин.

3244

10

3

Парламент на ръба на нервна криза

от Руслан Йорданов |

Парламент на ръба на нервна криза

Новите депутати не трябва да забравят греховете на старите


Вещите в занаята врачки и баячки хвърлят 42 зърна при гледане на боб. Дори в богатата на окултни таланти България обаче едва ли ще се намери гадател, който да може да предвиди съдбата на 42-ото народно събрание (НС).


Три прокоби са надвиснали над политиците, които сме изпратили за 4 години в законодателния храм. Първата е тежкото наследство - всички парламенти досега са завършвали историческия си път с нива на обществено доверие, издаващи пълното презрение на избирателите към тях. Затова е крайно наложително новите попълнения да въведат нов стил, който да разгроми закостенялата представа, че депутатът е мързелив и алчен тип, който си запълва времето с лапане на кюфтета и комисиони. Всеки нов състав на НС тръгва с идеята да заздрави дисциплината - законите да не се гледат в празна зала, да не се гласува поголовно с чужди карти и


да не се играят задкулисни игри


В края на всеки мандат обаче става безпощадно ясно, че положението повече се е влошило. Затова и първото подхвърлено предложение - драстично да се орежат партийните субсидии и парите да отидат в бюджета за социални дейност, заслужава подкрепа.


Другата идея - да се премахне принципът "парите следват депутата", който позволяваше на избраниците да се гледа като на ходещи касички, които могат да прелитат между партийни каси. Правилото "който напусне групата, остава без субсидия" е справедлив и по-умерен от първоначалния замисъл изцяло да се отнеме правото на депутатите да напускат и сменят парламентарните си групи. Тази забрана щеше челно да се сблъска с конституцията, според която "народните представители представляват не само своите избиратели, а и целия народ".


Втората заплаха идва от тежката и нагнетена с омраза предизборна кампания, от която още не сме започнали да се отърсваме. Избори 2013 ще се запомнят с масовото и истерично насъскване на едни хора срещу други по политически признак.


Затова партиите в парламента са длъжни да успокоят разбеснелите се духове и да въведат спокоен и аргументиран тон на разговори. Най-важното е скоростно да се захванат с големите проблеми на страната - глада, бедността, безработицата, монополите в енергетиката и другите отрасли. В противен случай, ако се отдадат на черна пропаганда и мръсни войни, парламентарните групи ще направят много лошо впечатление на гневното гражданство, готово отново да се излее по улиците и площадите в случай, че нещата не потръгнат. Нужно е да се осъзнае, че партиите и народните събрания са измислени именно за да


не се изпотрепят помежду си хората в едно общество


и да не разрушат държавата. Смисълът да избираме свои представители е в това те да се съберат в парламента и да спорят по големите въпроси с депутатите от други партии. Ако някой бленува да вкара озверелите тълпи в пряк сблъсък, тогава няма нужда изобщо да ходим да гласуваме и да се ядосваме на скъпото украшение, наречено парламент.


С тази заплаха трябва да бъдат абсолютно наясно депутатите и да се опитат да работят по правилата на честната игра, колкото и да им е трудно и неудобно.


Третият голям риск пред 42-то народно събрание е получената нестабилна обстановка, получила се, след като народът "раздаде порциите" с бюлетините си. Много е лесно парламентаризмът да стане заложник на мерака на партийните клики да влязат във властта на всяка цена дори ако им се наложи да минат през трупове.


Ако народните представители успеят поне малко да предпазят амвона на законодателството от поругавания и проклятия и успеят да пренесат дребните интриги около съставянето на правителство по централите си - това би било най-полезно за запазване на реномето на бялата сграда под муцуната на Коня на първо време.
"Делото по спасяване на давещите се е дело на самите давещи се", казват класиците Илф и Петров.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Лени · 15:11 · 20.05.2013
Коментара е много точен и искрен.Браво!
Потребител · 14:24 · 20.05.2013
Всичко опира до "кифтетата".
Потребител · 11:04 · 20.05.2013
Всички биха се възмутили, ако един циганин завърши образованието си с темата "Ролята на дайрето в циганския фолклор" и стане премиер на България. При това циганинът е роден в България и винаги да е живял тук и бил само български поданик. А ако един руско-еврейски педераст, завършил образованието си с "Значението на униформата за съветската армия", роден в Украйна и отрасъл в Москва, дошъл само преди десетина год. в България стане премиер, тъпаците в България ревват в един глас "ах, колко е умен"! Къде е логиката, хора?
Потребител · 12:16 · 20.05.2013
@Потребител Уцелил си в десятката!
Потребител · 10:51 · 20.05.2013
Тоя Гроздан Йорданов е и пълен глупак. Той би ли ми отговорил, какво е необходимо за да стане поне малко по-хубав! Не става, нали? Същото е и с партиите. Трите, които стоят отляво в парламента плюха ГЕРБ, вадиха, анонимки, флашки, компромати, нарушаваха всякяква етика и закони и хоп! Като с вълшебна пръчка сега се прегръщат за доброто на България! И попът не е чак толкова тъп за да иска такова нещо от хората. И друго, нали досега всички лаеха, че не бива да има диктатура, а ако се съберат 4 партии заедно нямам представа, какво би се случило?
Потребител · 09:08 · 20.05.2013
Коментарът на г-н Йорданов е точен. Но по какво новоизбраните депутати се различават от предишните - та те са 90% същите - повечето корумпирани, далавераджии, лобисти, измамници, лъжци. Само една шепа са искрени, честни и наивни.
Потребител · 22:01 · 19.05.2013
Аз не мога да разбера защо в обществото се насажда убеждението че силите в парламента са 120 на 120 като ГРБ има 97 депутата а всички останали са против колкото и перврзно да изглежда че Атака е коалиция с ДПС/както и да се опитват да ни заблудят/Ако циганин бие някой мой неприятел а аз му помагам не значи ли че съм комбина с циганина или пак ще се бия в гърдите че не понасям цигани/фигуративно казано/
Потребител · 03:58 · 20.05.2013
@Потребител Не значи. Не може да си викал цял живот против турците и да им се надупиш за да спасиш на бай Станишеф кликата и за да лапаш повече кифтета. Да обещаваш едно а да правиш точно обратното е норма може би в твоето семейство. В моето не е. И ако някой се ебава с гласа ми да не плаче после от камъните дето ще последват.
Потребител · 08:58 · 20.05.2013
@Потребител Защо БСП, ДПС и АТАКА са против ГЕРБ ? С какво Борисов им е бръкнал някъде? Станишев, за да запази поста си, заради разследването по австрийската афера, се доказа като един крайно злопаметен и гнусен индивид. Това, че другите му се водят по гайдата е пълна идиотщина.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент