Няма оправдание за Народния съд

Няма оправдание за Народния съд | StandartNews.com

В обръщение по повод Луковмарш БСП обяви Народния съд от 1945 г. за "едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие". Малко по-късно от партията уточниха, че авторът на текста не го е съгласувал с Изпълнителното бюро. Оценката за Народния съд обаче продължава да предизвиква дискусии в обществото. Също както и личността на генерал Христо Луков. По този повод потърсихме мнението на историка проф. Пламен Павлов.

Твърдението, че Народният съд от 1945 г. е необходимо и неизбежно военновременно правосъдие е сериозно изкривяване на историята. Това обаче не е нещо ново. Подобна линия на поведение активисти на БСП и свързани с партията интелектуалци прокарват от 10 ноември насам. Най-неморалното за мен е да се търсят "наши" и "ваши" жертви. Това е много устойчив мотив в изказвания на хора от БСП, когато става въпрос за Народния съд. Т.е. има Народен съд, защото има загинали т.нар. "антифашисти". Това са две съвсем различни неща. Да не говорим, че Народният съд като цяло е извън смисъла и философията на правото. Това е един извънреден съд, който се свързва с линията в Европа да се съдят военнопрестъпници, а България реално погледнато не е участвала във войната. Народният съд трябва категорично да бъде осъден като посегателство върху правото и националните устои на правосъдието в България. Защото

става въпрос за саморазправа с хора от най-различни социални среди

Да не говорим, че той се провежда в състоянието на една еуфория, на отмъстителност към предишната власт. Освен това, той се провежда в условията на съветска окупация - това не е автентичната воля на българското правосъдие и на българския народ. В други държави също има такива трибунали, но в тях осъдените са в пъти по-малко, отколкото в България. Освен това страната ни реално не участва във войната, така че извънредно законодателство не може да бъде оправдано. Няма какво да се лъжем, тази дейност е била дирижирана от Москва. Това много повече кореспондира с репресиите в Съветския съюз, отколкото с това, което е било прилагано в други страни.

В БСП много добре ги знаят тези неща. Това е една пропаганда, според мен много анахронична. В БСП има умни хора, крайно време е те да възприемат по-балансиран подход. Много често от Столетницата призовават да има национално помирение, опрощение, дават се примери с Испания след Франко, а в крайна сметка партията или отделни нейни говорители разпалват подобни спорове. Оставането в миналото и особено съпоставките "наши" и "ваши" жертви са абсолютно неприемливи. Това не е пътят към националното единство, а Народният съд най-малко може да бъде оправдаван. Той и репресиите след 9 септември трябва да бъдат осъдени като време на жестоки разправи, на потъпкване на демокрацията, на повеждане на България по път, който не е в интерес на народа й.

Повод за изявлението на БСП бе планираният Луковмарш. Партията следва същата линия на пропаганда. Не може обаче да се отрече, че към Луковмарш се причисляват разни групи на скинари и т.н. Може би е нужен разговор на политическо равнище как да се преценяват подобни събития и те да не бъдат използвани за пропаганда от една или друга страна. Ген. Луков е

доста противоречиво оценявана личност

Става дума за типичен представител на българското офицерство, за човек, който има заслуги като военен министър за превъоръжаването на българската армия след жестоките рестрикции на Ньойския договор. Той, разбира се, има определени прогермански симпатии. Но не е нито нацист, нито антисемит - поне няма никакви категорични данни в това отношение. Не може да се отрече обаче, че в организацията, която той оглавява - Съюзът на българските национални легиони, има крайнодесни тенденции, симпатии към фашизма в Италия и националсоциализма в Германия. След като България е била съюзник с Германия, естествено е те имат подобно поведение. Ако трябва да го осъждаме, не по-малко осъдително е поведението на БКП, на РЕМС, които пък имат просъветско поведение. Още повече, че в един момент хитлеристка Германия и Съветския съюз са съюзници и на практика разпалват Втората световна война. Войната има двама автори - Хитлер и Сталин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай