Никой не иска връщане на желязната завеса

Никой не иска връщане на желязната завеса | StandartNews.com

Поверително е, не можем да обсъждаме българите, на които е отказана виза за САЩ, каза посланик Марси Рийс

Днес посланикът на САЩ в България Марси Рийс започна да отговаря на въпроси на граждани на Фейсбук страницата на посолството. Заинтересованите можеха да задават въпросите си както на български, така и на английски. Първоначално бе обявено, че посланик Рийс ще даде отговори на всички до края на деня. Питанията на гражданите обаче се оказаха твърде много и от посолството обявиха, че срокът ще бъде удължен с няколко дни. Посланик Рийс изрази радостта си, че толкова много граждани активно са участвали във Фейсбук кампанията "Питай посланика". И добави, че се е опитала да отговори на всички въпроси, дори и на тези, които съдържат атаки срещу политиката на САЩ, или критики персонално срещу нея.

Кирил Милчев: Ваше Превъзходителство, бих искал да попитам възможно ли е при нарасналата агресивна политика на Кремъл светът да се върне към желязната завеса. Какви са вашите очаквания в тази посока?

Марси Рийс: Г-н Милчев, не мисля, че някой би желал да се върнат дните на желязната завеса и студената война. Важен фактор в способността ни да поддържаме мира в Европа от средата на ХХ век насам е нашият трансатлантически ангажимент към общите ценности и формирането на Европейския съюз и НАТО. Да останем единни и да настояваме тези ценности да се уважават са най-добрите инструменти, които имаме за разрешаване на конфликти, подобни на ситуацията в Украйна.

Себастиан Чжарториски-Чатов: Бихте ли казали, че има руска намеса в българските вътрешни работи и ако е така, как се проявява тя, според вас? Какви мерки бихте препоръчали на българското правителство да предприеме, за да им противодейства?

Марси Рийс: Г-н Чжарториски-Чатов, благодаря ви, че писахте. Ако смятате, че има намеса във вътрешните работи на България, по-правилно ще е да адресирате въпроса си към българските власти, отколкото към чуждестранен посланик.
Милена Алексиева: Г-жо Посланик, каква е позицията на САЩ по повод навлизането на албански терористи от Косово в Република Македония? Както и по повод установеното от международните следователи обстоятелство, че Хашим Тачи - косовският премиер, е бил водач на група, търгувала с наркотици, оръжие и човешки органи? Благодаря.

Марси Рийс: Госпожо Алексиева, всички дълбоко съжаляваме за човешките жертви във връзка със събитията в и около Куманово и изказваме своите най-дълбоки съболезнования за семействата на убитите и ранените. Нашите мисли са със семействата на полицаите, които бяха убити по време на операцията и на гражданите, които бяха въвлечени в това насилие. Относно подробностите за инцидента, това е въпрос, който трябва да бъде коментиран от самите македонци.

Миляна Велева: Посланик Рийс, във връзка с потвърждението на американското посолство в Букурещ, че редица румънски и български официални представители, обвинени в корупция, имат забрана за влизане в САЩ, може ли посолството ви в България да предостави списък с българските официални представители, които имат забрана за пътуване в Щатите?

Марси Рийс: Визовите данни са поверителни според законите на САЩ. Посолството не обсъжда подробности по индивидуални визови въпроси. Държавният департамент е установил, че някои български и румънски граждани не отговарят на изискванията за издаване на виза въз основа на осъдителни присъди за престъпна дейности, включително участие и получаване на облаги от корупционни схеми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай