Невежите Джасимовци нямат място в училище

Невежите Джасимовци нямат място в училище | StandartNews.com

Повече от оправдано е широкото обществено възмущение от проявите на новоизлюпения партиец и кандидат-депутат Емил Джасим. Не го наричам „учител", защото невежеството и арогантността не могат да бъдат ничии учители. Но е повече от срамно, че подобни персони са на държавна хранилка! При това не в каква да е институция, а в българското училище, където би следвало да се градят личности, компететност и национално самосъзнание.

Зная и недоволството на много родители, чиито деца не само са облъчвани от арогантното невежество на Джасим в едно софийско училище, но в последно време са подложени и на открита партийна пропаганда в полза на партията на джасимовците „Да, България". Невежеството и партиите нямат място в българското училище! А в този случай става дума за отровен коктейл и от двете. Образователното министерство и неговият столичен инспекторат мълчат. Засега.
Проблемът съвсем не е в това, че тезите, които лансира Джасим в скандалното видео от сеансите на TedBg, са провокативни. Същинският проблем е, че те издават дълбоко нежевество, скрито зад банален интелектуален провинциализъм. И това невежество се „преподава" на български деца в държавно училище. Да се твърди например, че двата православни храма в Елена, изградени по време на турското робство, са пример за „толерантността на Османската империя", показва просто, че авторът на тези твърдения няма понятие за особения статут на Елена, Копривщица и още няколко други български селища в тази епоха. Не знае (или се прави, че не знае), че дервенджиите, каквито са били еленчани, са имали някои незначителни „привилегии" заради важната държавна функция, която им е била възложена, а не заради толерантността на поробителите. И това съвсем не означава, че и там, и в останалата част от българската етническа територия не е имало потисничество, системна асимилация и зверства срещу християнското българско население. Прочее, зверства, за които е писал дори Оскар Уайлд в своя знаменит „Сонет за избиването на християните в България". И още десетки други родни и чуждоземни исторически и литературни източници.
Знаете ли какво би се случило с някой училищен преподавател във Франция, който си позволява да десакрализира образа на Жана Д'Арк? Или пък на негов американски колега, който нарича с обидни думи бащите-основатели на американската нация, уж позовавайки се на измислен детски диалог? Отговор: на следващия ден ще бъдат уволнени и повече няма да могат да работят никъде в образователната система. Особено ако няма нужната образователна степен и педагогически профил, какъвто е джажимовият случай.
Кой е Емил Джасим, че да промива мозъците на български деца с долнопробна кръчмарска халтура, според която Апостола бил „л...о". Или че Паисий... Всъщност, с невежеството не се спори. Особено когато е соросоидно. То трябва да бъде сочено с пръст не като лош, а като отвратителен пример. Но най-вече, да не бъде допускано в един от храмовете на българската нация – училището. Защото когато отвратителните учат децата на България, отвратените са обречени!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай