Не плачете за Шенген

Не плачете за Шенген | StandartNews.com

Терорът в Париж отново отдалечи бляна на българските политици за скоростно влизане в Шенген. След извънредната среща на министрите на вътрешните работи и правосъдието на ЕС в петък Румяна Бъчварова и Христо Иванов изглеждаха силно оклюмали, че отново ни хлопнаха вратата пред зоната за свободно пътуване, обхващаща 26 държави. На второ четене новината не е чак толкова лоша. Съдейки по скоростта и ефективността, с която Брюксел реагира на стратегически предизвикателства като бежанската вълна и салафитския джихадизъм, за България е по-добре да не бърза с попадането в Шенгенската райска градина.

След кланетата на 13 ноември Франция временно въведе пълен контрол върху границите си и стана инициатор на кампанията за затягане на дисциплината в цялата общност. По същия начин Оланд постъпи и след кланетата в "Шарли ебдо", но след броени седмици всичко си тръгна по старому.

Сега, изглежда, европейските държавници са се събудили и най-накрая приеха няколко отдавна належащи мерки - засилване на контрола върху външните граници, задължителен обмен на информация между службите за сигурност относно терористи, създаване на Европейски контратерористичен център, увеличаване на проверките вътре в Шенген, създаване на база данни за пътниците по самолетите, засилване на ролите на европейската гранична агенция "Фронтекс" и Европол.

Остава впечатлението, че Европа все пак бавно осъзнава действителността, след като от няколко дни две от столиците са блокирани от армия и полиция, които гонят терористи смъртници и намират захвърлени бомбени колани. Франсоа Оланд обяви, че Франция е във война с Ислямска държава и тръгна да убеждава Европа да се включи в новата кампания на битката с терора. Европа обаче продължава да е твърде беззащитна пред мрежата на глобалния джихад.

Европейската агенция "Фронтекс" едва ли ще може да се справи с охраната на границите със скромния си бюджет от 200 млн. евро. За сравнение САЩ харчат за същите цели 10 млрд. долара годишно. Страни от Шенген, като Гърция и Италия, не просто не успяват да спрат или ограничат бежанското цунами, но и са неспособни дори да го филтрират и да регистрират всички мигранти. За спирането на флотилиите от гемии, пълни с бежанци, е необходимо да се наложи тотална военноморска блокада на Средиземно и Егейско море, а никой няма нито средства, нито желание за толкова скъпа операция.

От последните терористични актове става ясно, че голямата опасност за Шенген дебне не отвън, а отвътре. Почти всички "живи бомби" и масови убийци, изпратени от "Ал Кайда" и ИД, са граждани на западноевропейските страни. Дори и шахидът от летище "Сарафово" - Мохамад ал-Хюсейни, влезе у нас с напълно редовен френски паспорт, за да взриви рейс с израелски туристи. Трансграничните заплахи на всяка от страните не могат да бъдат решени без ефективно връщане на националните граници и цялостна реформа на системите за сигурност по подобие на "полицейските държави" САЩ и Израел. Европейските лидери са още далеч от подобни драстични мерки, затова и за България е по-добре все още да не премахва напълно границите си със страни членки, от които произтичат преки заплахи за националната ни сигурност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай