Не лъжи - една от десетте Божи заповеди

Не лъжи - една от  десетте Божи заповеди | StandartNews.com

В кратката си статия, публикувана в "Стандарт", богословът Калин Янакиев успява няколко пъти да излъже. А това никак не е добре за един човек не само смятащ се за богослов, но и за ревностен блюстител на християнската вяра.

Първо лъже, че съм "почетен" професор в УНИБИТ. Бях, но преди три години станах редовен. По закона за академичното развитие. Лесно проверимо е. Лъже (освен ако е невежа), че кладенецът в Плиска не е свещен. Това не е селски кладенец, както твърдят подобните на Калин Янакиев. Щом като е инкорпориран в храма, той очевидно е аязмо. А "аязмо" в превод от гръцки означава "свещен кладенец". Вярно е само, че не съм го открил аз. Открил го е академик Успенски в 1899 г. Разкопал го е донякъде още през ХХ век професор Павел Георгиев, който в монографията си за Голямата базилика, издадена в 1993-а е обявил кладенеца за "свещен", т.е. за аязмо. Янакиев лъже за трети път, когато твърди, че кладенецът е баптистерий, т.е. кръщелна. Баптистерият е на десетина метра на изток от кладенеца - отделна пристройка към десния кораб на храма. Изтъкнат богослов (поне претенцията му е такава) К. Янакиев не може да не знае този факт, но лъже, че не знае. Изглежда предпочита да го смятат за невежа.

Не е вярно, че не се знае къде е кръстен свети цар Борис I. Няма пряко известие наистина за това, но не може да бъде странджанско село или Стара Загора. Кръщенето на Свети цар Борис I освен религиозен, е и политически акт. Кръстник му е византийският император. Кръщението не може да стане в странджанско село, където двамата са отишли на лов. Това по междудържавния протокол става в столицата, а тя тогава е Плиска. И на място, свързано символично с християнството. А това е свещеният кладенец в малката църква - мартириум, в която е погребан първият български християнски мъченик. А баба Ванга не пипай, "богослове"! Не е лъжица нито за твоя ум, нито за твоята уста.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай