На кметовете не им трябва силов ресурс

На кметовете не им трябва силов ресурс | StandartNews.com

Законът за частната охранителна дейност, който беше приет в началото на годината, на практика не променя нищо. Общините и досега можеха да наемат охранителни фирми. Във Видин и Ямбол има подобни опити заради проблеми със зачестилите кражби по селата. Въпросът е как местната власт може да си плати за частни гардове. Община с десетина села има бюджет само за няколко учители и лекари. Няма как да се извадят и дадат пари някой да пази селата. Там, където има проблем, кметовете

отиват при хората и им събират по 10 лева

за да се наеме охранителна фирма. Най-често това се случва в райони, където има много роми, които обират съселяните си.

И досега е имало много напъни частните охранители да бъдат впрегнати и да пазят заедно с МВР. По времето на вътрешния министър Цветлин Йовчев дори имаше идея за доброволни отряди.

Президентът Румен Радев и главният прокурор Сотир Цацаров дадоха закона за частната охранителна дейност на Конституционния съд с мотива, че опазването на живота и имуществото на хората е задължение на правителството и конкретно на МВР и не може да бъде прехвърлено като ангажимент на частни структури.

Въпросът обаче е, че

да те пази МВР излиза много по-скъпо, отколкото частна фирма

Смята се, че един полицай струва 2300-2400 лв., а един охранител 3-4 пъти по-малко.

Според данните, към настоящия момент у нас има 2867 частни охранителни фирми. От тях 1000 имат национален лиценз, а останалите 1867 са с регионални лицензи. Тези фирми станаха социален буфер, в който се изсипаха бивши военни и полицаи. Нещо като втори пенсионен фонд за бивши служители от силовия сектор. Един полицай, като се пенсионира, взима по 500 лв. пенсия и по 300 лв. допълнително като портиер.

По повод на приетия закон се чуха опасения, че дава възможност на кметовете

да си направят частни армии

И да използват този силов ресурс, примерно за влияние и за печелене на избори.

Всъщност местните управници използват лостовете на "кметската икономика". Кметът контролира няколко общински фирми, примерно в чистотата, строителството и ремонтите. И с тези 5-6 негови, семейни или партийни фирми създава една частна икономика и публичен кръг, който го държи на власт. В този смисъл на него не му трябва силов ресурс, за да управлява като феодал.

Вероятно има някаква политическа мотивация в новия закон за частната охранителна дейност
след като главен прокурор и президент скочиха срещу него. Но лично аз, не виждам някаква конспирация в закона, която да доведе до местна автокрация.

В голям град няма как да го направиш, а и дори в по-малките градове има по няколко охранителни фирми. А пък селата са толкова обезлюдени, че не са мястото, където се печелят избори с наемане на частна охрана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай