Москва ще избере по-силния коз у нас

Москва ще избере по-силния коз у нас | StandartNews.com

Анастас Стефанов, изследователски център "Тренд"

"Двойната" делeгация на българската левица за конгреса на Путиновата партия "Единна Русия" има своето обяснение. От една страна, това е първата ярка политическа проява на АБВ след излизането им от властта, което на практика маргинализира тяхната роля в политическия живот на страната. При БСП мисия "Москва" е начин за укрепване авторитета на новото ръководство на партията, начело с Корнелия Нинова.

Традиционните леви избиратели пък ще видят в двойната визита една своебразна прелюдия към опита за подобряване на отношенията между България и Русия.

Основният мотив и аргумент за присъствието на АБВ на конгреса в Москва е, че нейният лидер Георги Първанов винаги се е борил за тесни и интензивни българо-руски отношения. Но в случая лидерът на БСП Корнелия Нинова не иска да остави "руския коз" само в ръцете на АБВ.

От имиджова гледна точка за Първанов е важен успех постигнатото споразумение за взаимодействие с "Единна Русия".
В случая по-интересно е да се види обаче на кого би заложила Москва у нас. Логично е партията на Путин да разчита повече на тази политическа сила, която има по-голямо влияние. И която има-по големи шансове в краткосрочен и средносрочен план да бъде фактор и участник във властта у нас. При положение, че АБВ все още разполага с доста ограничена електорална подкрепа, а и напусна настоящата управленческата конфигурация, по-вероятно е Кремъл да заложи на БСП, въпреки че засега тя е в опозиция. Но от друга страна, да не забравяме, че от средите на столетницата е лидерът на европейската левица Сергей Станишев, което е силен коз при по-нататъшно интензифициране на отношенията между България и Русия, но и между тези на ЕС и Русия. Путин е наясно, че Първанов е обременен политически именно с наложилото се вече обществено мнение, че е проводник на руските интереси в България. Затова и моята оценка, е че Кремъл все пак ще заложи повече на БСП.
Що се отнася до самата БСП, в момента нейното ръководство просто нямаше как да отсъства от този конгрес в Москва. Първо, защото предстоят вътрешните гласувания за кандидат за президентските избори, и затова тази визита бе нужна за консолидиране на твърдия партиен електорат, който по презумпция е русофилски.

А и Нинова бе длъжна да противостои на "конкуренцията" от страна на АБВ по руската линия.

Като цяло левицата, макар и в своето насипно състояние, се опитва да събере ресурсите си и да консолидира електората си. От друга страна, геополитическата карта ще е една от основните сюжетни линии в предстоящата президентска надпревара. Затова подгряването на традиционния ляв електорат с разказа за "ще съдействаме за затопляне на отношенията ни с Русия" е стъпка в посока ефективност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай