Метежът ще откаже поне 10 млн. туристи

Метежът ще откаже поне 10 млн. туристи | StandartNews.com

Заявките от България ще намалеят наполовина

Георги Рачев, Българска асоциация на туристическите агенции (БАТА)

Няма как опитът за преврат в Турция да не се отрази на туризма, и то на фона на тежкия туристически сезон там с оглед на предходните атентати. Турция вече е загубила огромна част от руския пазар, както и от германския. Наред с това щатският департамент е препоръчал на американците да преосмислят пътуванията си до Турция. Страната ще загуби около 10 милиона туристи по първи прогнози, в това число и български туристи.

Спадът в приходите на българските туроператори, организиращи почивки за Турция, ще е повече от 50%. Летният сезон в югоизточната ни съседка ще завърши катастрофално като цяло и много от българите ще се откажат от пътуванията си до там. Бих посъветвал туристите винаги да четат старателно договорите, за да знаят при какви условия могат да бъдат обезщетени. В договора винаги има определен срок, в който без никакви задължения към оператора туристът може да откаже своето пътуване, като зависи дали не е на промоционална цена с определени условия.

Туристическите агенции винаги са подготвени за предлагане на алтернатива. Възможно е на туристите да бъдат предложени други дестинации като Мароко, Гърция, Италия, Испания, Португалия. Египет е загубен като дестинация. Лично аз не вярвам чужди туристи, отказали се от Турция, да се пренасочат към България.

Очаквам, че ще има и сериозен спад в бъдещите записвания за Турция.

Към момента в БАТА няма информация за бедстващи българи в турските курорти, дори за проблеми с придвижването и прибирането у нас.

Скептично настроен съм не само относно политическата ситуация в Турция, но и за икономиката на страната. В тази връзка тепърва ще се акумулират последиците за туризма.

Турция беше номер едно като туристическа дестинация не само за българите, но с оглед на събитията стана преориентиране към почивки в Гърция и Европа. Има преразпределение не само на европейския пазар, но и на световния. Ще се търсят дестинации, които са относително сигурни. Въпреки това Турция ще си остане предпочитана за българите, защото съотношението цена-услуги е много добро. Все пак ще има сериозен отлив. Отказът на круизни кораби към тази емблематична туристическа дестинация е сигнал за голям проблем.

/Пред БНТ/

Турски рикошет за родния бизнес

Лъчезар Богданов, Industry Watch

Трудно е да посочим един или два сектора в България, които ще са засегнати, и други, които няма да бъдат засегнати в случай на влошаване на ситуацията в Турция.

За България няма особени варианти. Турция е наш съсед, най-голямата икономика в региона. Турските инвеститори бяха едни от първите, които навлязоха в дребния бизнес, в най-различни сектори, като започнем от преработвателната индустрия през търговията, така че връзките са трайни и доста силни и те са в почти всички сектори и за България това е по-скоро негатив. Износът на България за Турция е малко над 8%, а вносът от Турция е малко над 5%.

Турция от една експортно ориентирана, конкурентоспособна икономика все повече се превръща в импортно зависима и зависеща от дълг икономика. Търговският дефицит е над 50 млрд. евро годишно и не може да бъде компенсиран дори от приходите от туризъм. Управлението на Ердоган съвпадна с близо четирикратно увеличение на задлъжнялостта на частния сектор и това е основно от външни източници.

/Пред Bloomberg TV Bulgaria/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай