"Лудогорец" намери шампионската вакса

"Лудогорец" намери шампионската вакса | StandartNews.com

Свещеник Стефан Паликаров, ефимерий на академичния параклис при Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски"

"Лудогорец" е отборът, който те кара всеки път да мислиш за много неща едновременно. Първото, което се замисляш, е дали от родната футболна утроба може да се роди нещо, което да е добро и пример за другите. Гледайки тях, очевидно това може да се случи. Случва се за радост на едни и за болка на други. Другото, което се замислям, е, че "Лудогорец" е един от отборите, срещу които никой не е в безопасност, защото имат немско мислене. Немците играят здраво до последния съдийски сигнал, а разградчани вкарват винаги с него. Тогава защо играят през останалите 89 минути? Странно нещо е футболът, а още по-интересен е този разградски тим. Феномен в пълнота. Колко отбора играха срещу "Реал" в Европа както те? Сега победиха "Базел". За мен лично това беше най-естественото, което можеше да се случи. Предвид играта им в предишните два мача и тогава нямаше да е странно, ако бяха взели по нещо, особено срещу "Ливърпул". Снощи обаче се играеше за задължителната победа. Звучи много тежко, но всъщност единствено победата беше тази, която щеше да осмисли престоя им в Лигата на големите и богатите. В противен случай щяха да се превърнат като поредния случайно попаднал там отбор. Има такива, които по стечение на обстоятелствата и с малко добра игра, стигат до групите, но впоследствие става страшно за тях, защото лъсват всички истини. При "Лудогорец", нещата стоят по друг начин. Играят на високо ниво без значение срещу кого. В този случай е важен и манталитетът. Него с пари не можеш да го купиш. Колко са нашите отбори, които играят на такива обороти през всичките 90 минути? Затова няма защо да се чудим толкова, че няма мач, в който лудогорци да не вкарат гол в последните секунди. Тези секунди са част от играта и вчера "Базел" го разбраха най-добре. За малко и в "Ливърпул" щяха да го разберат, но се измъкнаха.

За "Лудогорец" нашето първенство е много много тясно. Малката, но съществена подробност е, че без това наше първенство отборът няма как да играе в Шампионската лига. Същевременно шансът на родното първенство да бъде по-добро е именно "Лудогорец". Ако другите искат да израснат, винаги трябва да се хвърлят здраво в битките с разградчани. Това е пътят на всички. Играй като големите, за да станеш един от тях. За да се случи обаче, това нашите тимове трябва да махнат старото и да положат едно ново начало.

Да поговорим за снощния двубой. Защо "Лудогорец" победи? Защото играчите му имаха самочувствие? Не само! "Реал" и "Ливърпул" имаха огромно самочувствие, но "Гората" щеше да вземе и от двата отбора точки. Защото нашите имаха класа? Да, отборът е класен, но няма такива световни звезди, с каквито разполагат другите. Те са нови за Лигата. Базел също нямат световни звезди, въпреки че се видяха някои класни играчи, които могат да победят всички отбори. Отговорът е някъде по средата. Отборът има реална представа за своето ниво и вчера показа именно това, на което е способен. Игра по начина, по който играе винаги, без да изневери на стила си и без да влиза в излишни зрелищни изпълнения. Водещото в този отбор е разумът. Разумното е осъзнавайки своите възможности, да ги използваш докрай. "Лудогорец" никога не се надиграва неразумно, воден от емоцията и желанието да вкара гол, макар и с цената на пет в неговата врата. Този отбор е умрялата лисица на Лигата и тепърва ще се вижда именно това. Със сигурност всички фенове искаме още повече от "Гората", но причината за това наше желание се крие в играта, която те показват. Нека не забравяме, че който много умее, много и ще се очаква от него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай