Лоши обноски помрачават визитата на Обама в Азия

Лоши обноски помрачават визитата на Обама в Азия | StandartNews.com

"Ню Йорк Таймс"

Американският президент Барак Обама е свикнал пътуванията му в чужбина да бъдат помрачавани от терористични нападения или полицейски стрелби. Сега обаче може би за първи път негово посещение е белязано от лоши обноски.

При своето последно посещение в Азия като президент тази седмица Обама възнамеряваше да се изправи очи в очи с наследството на САЩ в Лаос от времето на Виетнамската война и да потвърди стратегическия си завой към региона. Като всички президентски пътувания то е внимателно планирано да изтъкне постижения - партньорство с Китай за климатичните промени и силен американски ангажимент към китайските съседи. Но за четири изпълнени с объркване дни той загуби ясното послание, замислено от неговия екип, подготвил посещението. Първо беше хаотичната церемония по пристигането му в Китай, при която липсата на стълба за слизане от самолета неочаквано засенчи темата за глобалното затопляне. После дойде грозният изблик на филипинския президент Родриго Дуерте, заради който Обама отмени срещата си с него. А Филипините са съюзник, от който САЩ ще се нуждаят в предстоящата борба за влияние с Китай в региона. Обама се сблъсква и с други насрещни ветрове, не на последно място това, че е президент, чието управление приключва след пет месеца. В САЩ неговите борби се гледат през безпощадната призма на политиката в година на избори. За президент, който иска да представи в добра светлина своето наследство, посещението всъщност носи напредък в няколко направления, най-забележителното от които са климатичните промени. Гафовете обаче показват как недоброто планиране - или дори просто лошият късмет - може да подкопае представянето на един президент в чужбина. Спорът с Дуерте носи реални рискове за САЩ, имайки предвид деликатната роля на Филипините като американски съюзник, замесен във все по-опасно противопоставяне с Китай заради териториални претенции в Южнокитайско море.

Представители на американските власти настояха, че срещата с Дуерте е била отменена не толкова заради засегнато честолюбие на Обама, а за да не бъде използван случаят от медиите за създаване на зрелище. Заместник-съветникът на Обама по националната сигурност Бенджамин Роудс каза, че съюзът между САЩ и Филипините е "здрав като скала"; двете страни си сътрудничат по редица въпроси - от борба с наркотиците до противодействие на тероризма.

Обама обеща 90 милиона долара на Лаос за разчистване на милиони неизбухнали бомби, хвърлени от американски самолети през Виетнамската война, посочва британският в. "Дейли телеграф".

Обама, който пристигна в Лаос за среща на върха на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), стана първият действащ американски президент, посетил комунистическата държава. На глава от населението Лаос е най-тежко бомбардираната страна в света - по време на Виетнамската война САЩ хвърлят там над 2 милиона тона бомби, от които 30 процента са неизбухнали и продължават да представляват заплаха, отбелязва изданието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай