Лешояди или комшии

Лешояди или комшии | StandartNews.com

"Ню Йорк Таймс" пише, че съседите на Гърция не проявяват съчувствие към изпадналата в криза страна. И цитира политици от балтийските държави, но също и български. Липса на съчувствие е мек израз. Специално за България истинската дума е злорадство. Политици, банкери, бизнесмени и обикновени консултанти деня и нощя назидателстват гърците и отговорно съветват Европа да ги навре... където слънце не огрява. Нещо повече, обясняват на българската публика как като се скапе Гърция, това на България няма изобщо да се отрази и даже ще "изкярим" от гръцката криза.

Не ми се занимава обстойно да доказвам, че дори и някой да спечели от гръцкия фалит, няма да е България. Германците ги втриса, вярно, че имат много гръцки облигации, а ние си свирукаме и викаме "гори, гори, огънче", ние ще се греем.
Както когато почна финансовата криза и Орешарски, тогава беше финансов министър, рече - няма криза бе, хора, това са временни флуктуации. И понеже е разбирач, после го направиха министър-председател.

И не е злорадството само спрямо гърците да речеш. От ония дни, когато на плажа в Тунис бяха изпозастреляни десетки европейски туристи, български хотелиери намериха за уместно да коментират, че сега, като побегнат туристите оттам, ще дойдат тук. Това също е твърде смела хипотеза.

Но по-важното е, че е грозно. И за Гърция, и за Тунис. И показва защо сме на опашката на цивилизования свят. Злобата никога не е произвела нещо свястно. Никой не обича лешоядите. Не е необходимо да ръкопляскаме на СИРИЗА и Ципрас, но и не ни отива да викаме "Разпни ги". Българският интерес е Гърция да се оправи възможно най-бързо. Разбира се, да си плаща дълговете, да не вземат някои хора да ме винят, че пледирам за обратното. Но и държавата да почне да работи нормално. Най-малкото - понеже няколко десетки хиляди, ако не са вече и стотици хиляди, наши сънародници си изкарват хляба в Гърция.
Каквото и да става, с гърците ще си останем съседи, ще ходим на море, те ще идват на пазар и планина и редното е да не злорадстваме, а да останем нормални хора.

Щото и ние не сме цъфнали и вързали и не се знае кой и кога може да изпадне в гръцкото положение.
Та така. По-полека.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай