Конвенцията трябва да отлежи

Конвенцията трябва да отлежи | StandartNews.com

 

 

 

Решението на ГЕРБ за оттегляне на Истанбулската конвенция за ратифициране в парламента от ГЕРБ е най-правилният и верен ход, тъй като дебатът по темата много се втвърди. Всъщност двете страни не чуват аргументите на другите. В същото време дебатът трябва да продължи, тъй като темата за домашното насилие е много важна. Трябва да се отбележи, че дискусията в обществото не касае самата конвенция, а основни морални устои, които трябва да се отстояват. Досега подобни въпроси не бяха поставяни на толкова широка обществена основа. А конвенцията предизвика голям дебат. Няма държава, в която третият пол и гей-браковете да са признати на базата на този документ. В същото време не е вярно, че противниците на конвенцията приемат насилието върху жени и деца. Истината е някъде по средата. Очевидно обаче обществото ни не е готово за взимане на крайни решения и трябваше да чакаме развитие на ситуацията и да има говорене по въпроса. Най-малкото можем

да изчакаме да видим какво ще се случи в тези страни

където конвенцията е ратифицирана. Досега 17 от 28 държави в ЕС са я подписали. Предполагам, че с малки изключения, тя ще бъде приета навсякъде. И това ще покаже, че конвенцията не е това, за което я обвиняват от едната страна и че би могла да бъде приета у нас. Но за това се иска време. Тя действително отваря вратичка към едно по-толерантно отношение към хората с нетрадиционна сексуална ориентация. Това също е норма, която трябва да премислим. В никакъв случай обаче не води до тези крайности, за които се говори. Ако някой иска да легитимира трети пол и гей браковете, той трябва да мине през референдум.
Истанбулската конвенция неизбежно щеше да срещне голям отпор в парламента. Да не забравяме позицията на БСП, която е достатъчно масова партия, за да може да влияе сериозно в обществото. В случая тя се отдели от традиционните си корени. Социалистическата идея винаги е вървяла с постановката за равенство между половете. Докато БСП отиде в една крайно консервативна позиция. От друга страна,

позицията на Патриотите е разбираема

те държат твърдо на традицията и не са склонни да правят отстъпки в това отношение. Те самите обаче не биха могли да повлияят на крайния резултат, ако останалите политически сили бяха застанали на друга позиция.
Въпреки вълненията около Истанбулската конвенция, управляващата коалиция е стабилна. ГЕРБ е голяма партия, в която има и консервативни, и либерални течения. Консервативната база е по-голяма и тя много добре и органично се съюзи с Патриотите. И на тази база голямата коалиция е стабилна. Според мен напрежение има вътре в трите партии от Патриотичния фронт. Не виждам някаква принципна основа за това напрежение, по-скоро междуличностна. Би било лудост от страна на Патриотите те да станат причина да се развали управляващото мнозинство и да се тръгне към нови избори, на които те могат да загубят позициите си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай