Когато Гърмен удари, как ехото заглъхва

Когато Гърмен удари, как ехото заглъхва | StandartNews.com

Двойната игра с ромите влошава проблемите и заплашва етническия мир

Близо 4 г. след трагедията в Катуница сблъсъците на етническа основа в отечеството се превърнаха в ежеседмично явление. Последният /за щастие разминал се без убийства/ масов бой между българи и роми в Гърмен показва, че бедствието се пренася и в Родопите, където хората досега бяха чужди на подобен род насилие.

Картината е една и съща - населението системно страда от епидемия от кражби по къщите, нивите и градините, отношенията между общностите се обтягат и при най-малката искра следва взрив. Десетки полицаи са изпращат временно да укротят страстите, виновните се наказват и всичко продължава постарому. До следващите нападения с камъни, брадви и колове.

Проблемите на "антиинтеграцията на ромите" по сполучливия термин на проф. Антонина Желязкова отдавна са описани подробно и задълбочено от редица учени, общественици и социални работници. Нишката на здравия разум обаче се къса при интерпретирането им на политическо ниво, с малки изключения отсъства всякаква воля за решения на общинско, областно и национално ниво.

От години запознатите с реалната обстановка предупреждават, че затъналите в безработица, мизерия, болести и управлявани по собствени закони от ромски барони, мафиоти и мешерета един ден ще отворят портите на ада.

Злокобните последствия от деградацията

и разкъсването на социалната тъкан в махалите вече се стоварват върху цялото общество.

Всеобщи са очакванията МВР изцяло да се нагърби с решаването на тежките задачи - да опазва отдалечените вили в опустели села, градините и нивите на хората, да охранява всички възможни места на междуетническо общуване, да възпитава проблемните цигани в законопослушание и да ги приучи да спазват Десетте божи заповеди.

Същевременно десетки хиляди лумпенизирани роми се експлоатират безскрупулно от повечето политически играчи. Политиците търгуват гласовете им с техните барони и лихвари и по този начин обръщат откраднатите пари в доверие, каквото към тях не съществува. Последният пример с разхождането на катуни в определени общини е поредната подлост, извършена с цел спечелването на местните избори.

Партиите с едната ръка изливат милиони

за набавяне на ромски гласове, а с другата размахват плашилото на циганската плодовитост и престъпност и излизат с бесновати идеи, граничещи с хитлеризъм. Вкарването в концлагери, различните форми на кастрация, орязването на социалните помощи и майчинските не са работещи решения, а заклинания, опитващи се да канализират омразата в политическо влияние. Подобни мерки не биха могли да повдигнат жизнения стандарт на малцинството и да го окуражат да не краде и да се интегрира успешно.

Жизненоважно е отговорните държавници и местните власти по-бързо да се събудят от двете опиумни съновидения - "Не ни интересува, те са далеч" и "Циганите на Сатурн", и да се захванат да лекуват тежките социални язви и влошените междуетнически отношения. Тези решения минават през подкрепа на по-слабия, изграждането на мрежи за солидарност и взаимопомощ, задължително образование и унищожаване на културата на гетото, а не с призиви за убийства, разпалване на страхове и допълнително озверяване на обществото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай