Какво спечелихме и загубихме през прехода

Какво спечелихме и загубихме през прехода | StandartNews.com

Светозар Гледачев, финансов анализатор

Ние българите не живеем, а се питаме винаги „Как живяхме?" като че ли на някой даваме рапорт и отчет за живота си. А той тихо се изнизва покрай нас. В нереални очаквания, но реални съжаления. За протокола: какво се случи след началото на прехода? И завърши ли той? Къде бяхме и къде сме сега ? Нека цифрите говорят:

1) БВП през 1990 г. е $ 20,73 млрд., а през 2016 г. над $ 57,7 млрд. или ръст около 3 пъти. Много хора се заблуждават, че при социализма сме призвеждали много. Това, че уж нямаше безработица, че всеки имаше заплата нищо не значи. Оказва се, че с по-малко заети сега се произвежда в пъти повече, което значи в пъти по-висока производителност. Която идва от средствата за производство, западните, а не руските, машини, техники, технологии и инвестиции, а не от броя човекочасове. За най-неразбралите: кое е по-добре? 1000 души да обръщат с лопати една нива цял ден, или един трактор да я изоре за 1 час? Ръстът на промишлеността нараства от 21% на 23.5%, като са закрити непечелившите, неефективни, но горди соц мастодонти като Кремиковци, Плама, Химко и др., донесли загуби за милиарди. Тогава се гордеехме, защото не знаехме загубите, а сега се оплакваме, защото не виждаме печалбите. По международни цени ние продавахме под себестойност, затова имаше Направление 1 и 2 и няколко валутни курса. Тогава ставаше износ на национален доход, валутен дъмпинг и изтощаване на икономиката. Не сега. 60% от "народното стопанство" бе на дотации, т.е. губещо. Нещо като да прехвърляме камъни от едно място на друго и после да ги връщаме, за да има работа и хляб за всички.

2) Но и „хляб" много нямаше. Потреблението на домакинствата за година през 1989 г. е $ 11.33 млрд., а за 1991 г. е $5.92 млрд., а сега над $39 млрд. или увеличение над 6.5 пъти.

3) Веднага някой ще кажат, че едни ядат зеле, други свинско, средно свинско със зеле, т.е. има много богати и много бедни. Неравенството в обществото се мери с кефициент на Джини. Ще се учудите, че той сега е малко по-добър от този за целия свят и е почти същия като през 1980 г. Т.е ако тогава е имало равенство, то е същото като сега. Но понеже сега равенство няма, то и тогава е нямало, но не сте го виждали и не са ви казвали и показвали, защото имаше цензура. Сега нашето неравенство е по-ниско от това в Германия, Франция, САЩ, Великобритания, Белгия. "социална' Норвегия и скандинавските страни.

4) Индексът на човешкото развитие е нарастнал с над 18.8%.

5) Спестяванията през 1990 г. са $3,04 млрд., а сега са над $32 млрд. (освен в банки, също и на борсата, във фондове и т.н.) , ръст над 10 пъти.

6) Средната работна заплата през 1990 г. е 270 лв, което е около $90, а сега $548 -увеличение 6 пъти.

7) Външният дълг спада от 119,42% спрямо БВП, на 78,6% сега., а държавният- 9 пъти, от 180% 8) Безработицата спада от 18,4 за 1991 г. на под 7.5%%. И още и още цифри за подобрение на икономиката и стандарта на живот, като данните са на световната банка.

Но сега всички се чувстваме измамени, смачкани и по-зле. Илюзията, че сме богати умря след 10 ноември. Сега умря и илюзията, че сме щастливи. Материалното забогатяване не ни е донесло морално удовлетворение. Тогава нямахме коли, дрехи, стоки. Сега нямаме мечта и перпектива. За същия период бяха раздържавени активи за над $150 млрд., на цена от 3,5-6,5 млрд., като някои бяха подарени, други срещу бонове, трети с РМД и всякакви форми на организирано-законна кражба. Но за кои? Така в организирана смяна на власта, с организиран преход, чрез организирана "псевдо демокрация" се роди съвременната ни „червено-милиционерска" олигархия.

9) От Десети ноември насам емигрираха 1,8 милиона души. Ако бяха останали, може би щяхме да имаме повече сили за да се справим със статуквото, но сега остарели, озлобени, и най-важното организирано разделени, нямаме шанс.

10) Най-ценното- можем да пътуваме, сравняваме и живеем по-света. Свободата е по ценна от материалните блага.
Можеше ли да е по-добре? Да, много пъти по-добре. Всички бивши соцстрани са по-развити от нас. След нас са само бившите съветски републики и Русия.

Голямата ни дилема е, че искаме да живеем като Запада, а ни влече Изтока. Затова и демокрацията ни е ялова, недоносена и менте.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай