Как Стоичков надви Берлинската стена - Коментар - Стандарт Нюз


06:25 ч.

20.05.16

3 мин.

1400

6

0

Как Стоичков надви Берлинската стена

от Юлия Кръстева |

Как Стоичков надви Берлинската стена

Футболът превръща склонността към насилие в изкуство


Далеч по-срамната Берлинска стена е паднала пет години преди този решителен за спорта миг. Футболистите с бели фланелки, украсени с жълто, червено и черно скачат, за да защитят германската врата на четвъртфинала от световното първенство от 1994-а. Не съм близка с играча в червено, но футболът е част от моето детство. По времето на Желязната завеса баща ми ме водеше всеки уикенд на големия софийски стадион: бях липсващото момче на семейството. Напъвах белите си дробове, за да викам срещу "червените", армейския отбор ЦСКА (в който е тренирал и Стоичков) и се палех за "сините", "нашите", клуб "Левски", наречен така в чест на прославения революционер Васил Левски, "апостола на свободата", жертвал се в борба срещу османската власт. През 1994-а вече зная, че от времето на детството ми Армията се е променила много, но дори по-добре платени и по-добре тренирани, "червените" нямат шанс да хванат следващия полет на Fly Emirates, така че не знам дали да се безпокоя или да се надявам пред стоп-кадъра на този изстрел.
Българските футболисти


вече са елиминирали френския национален отбор


от чиято игра междувременно се научих да се вълнувам. Но в тази 74-а минута на мача срещу германците моите бивши български сънародници са водени с 0:1, нещо напълно очаквано.


Футболът използва експлозивната мъжка склонност към насилие (която дреме и у жените). Още по-добре, той я превръща в изкуство. Инструмент на тази храброст е нервната система. Подобно на цигулка, той филтрира бруталността, за да я хармонизира по изключителен начин с помощта на няколко тънки нишки, свързани с мускулите на краката: отдалечаващ палеца, гребеновиден, близначни мускули, перонеални мускули, двуглавия и седалищния. Те трябва да се съкращават денем и нощем, да придадат ритъм на яростта и благородството. Да овладеят кръглата топка, оформена така, че да им убягва, да я водят и да заблуждават съперника за движението й, да я поставят там, където искат да бъде и след това да я запратят право в мрежата. Европейски шампион през 1992-а, Стоичков е на върха на изкуството си: какво ще направи той в такъв решителен миг?


Червеният магьосник е твърде импулсивен


често обижда съотборниците си, ругае съдиите, събрал е цяла колекция предупреждения и наказания. Невидим гняв се е натегнал като пружина в № 8. Мощен ритник, може би заблуждаващ? Опрян на десния си крак, той нанася шут с левия - маестрото е левичар! "Берлинската стена" е надвита: в 75-а минута Стоичков изравнява. Нечувано! Изключителна красота: всички прегрешения са забравени. Внезапно българските "цигулки" се включват в унисона. В 78-та минута Лечков отбелязва. Германия е победена. България достига полуфиналите на Световното първенство през 1994-а. Страната се чувства европейска, какво говоря, направо световна! Стоичков най-сетне ще получи Златната топка, отказвана му дотогава заради лошата му дисциплина. Следващите години виждат залеза на кариерата му, спортната преса с удоволствие се заяжда с него. "Неконтролируемият" голмайстор днес живее като треньор в родината си. С Филип и Давид не пропускаме футболен мач. И винаги забелязвам лошото момче, дебнещо мига, в който ще отправи виртуозен изстрел.


(Текстът е от личния блог на Юлия Кръстева и е поместен в сайта "Площад Славейков". Думите на Кръстева са част от изложба на открито в Париж, посветена на предстоящото Европейско първенство по футбол.)


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Юлиян Кръстев · 12:35 · 25.05.2016
Никога не е късно да станеш за резил. Юлия Кръстева с последните си писания върви натам. Жалко. Една начетена, умна жена, поднала в плен на самолюбието и липсата на сериозни идеи.
Потребител · 23:56 · 21.05.2016
Вземете една опера напишете
Иван Иванов · 23:30 · 20.05.2016
Блестящ и вълнуващ текст на голямата Юлия Кръстева! Браво!
Потребител · 16:02 · 20.05.2016
Глупав е коментиращият преди мен, защото не му достига акъл, за да го разбере.
Потребител · 16:46 · 20.05.2016
@Потребител Бравос. Щом го разбираш значи си умен. Ей умнико. Някой от обкръжаващите дали те бръсне за нещо. Позаинтересувай се.. Явно си някакъв чиновник. Познах нали.
Потребител · 07:08 · 20.05.2016
Ибаси. Това не може да се чете. Толкова е глупаво. Тая Тетка откъде я изкопахте
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент