Имаш паркинг - пиеш мляко

Имаш паркинг  - пиеш мляко | StandartNews.com

47% ръст на бизнеса с паркинги за две години отчитат от Националната агенция за приходи. Тази дейност се оказва най-предпочитана от родните предприемачи. Оживление има във всички сфери на търговията и услугите. Това показва ръстът на регистрираните касови апарати - с 12,7%.

Руслан Стефанов,
Център за изследване на демокрацията (ЦИД)

Хората започват с микро и дребен бизнес, тъй като по принцип, и особено през последните години, достъпът до финансиране в България е силно ограничен. Хората разчитат или на собствени спестявания, или на потребителски заеми, или на заеми от приятели и роднини. По-важният въпрос е защо българите се насочват именно към по-нискотехнологични и дори рентиерски ниши, като случая с паркингите, а нямат смелостта да се заемат с производство например. Вероятно несигурната среда е един от отговорите. Всички виждат колко е лесно - да се загради едно произволно място в града и после това се води за паркинг. Специално по отношение на паркингите изискванията са изключително занижени. На трето място това позволява сравнително лесно да укрият немалка част от доходите си. И при паркингите, и при автомивките, укриването на доходите е сравнително лесно, особено когато няма съответните технологични средства. Поради изключително ниската цена на труда на практика виждаме, че с изключение на големите молове, паркирането и измиването на колите става с труд, а не със съответните технологични средства. Това според мен са факторите, които обуславят насочването към такъв тип бизнес. Разбира се, и бързата оборотност, тоест не се заключва капитал за дълго време и той може много бързо да бъде възвърнат. Всеки печеливш бизнес е устойчив, но е и временно решение. Личната ми надежда е, че ще видим придвижване към по-високотехнологичен бизнес и хората, които правят печалба от сегашните най-разпространени (рентиерски) бизнеси, ще започнат да го водят и в други начинания. Не мисля, че който и да било бизнес е лош, по-скоро въпросът е къде ще отидат средствата от него, дали се плащат данъци и съответно дали печалбите, които се генерират, се влагат за развитието и разрастването на бизнеса и постигането на по-висока възвращаемост или на нови направления, а не в прахосническо потребление.

Задължително е всяка новоотворено предприятие да има касов апарат. В това отношение НАП доста сериозно увеличи проверките, а отскоро въведоха и доста по-сериозен анализ на риска. Където видят, че приходите не се увеличават, а има много бизнеси, насочват проверките си натам. Нормално е при създаването на нов бизнес да има и новорегистрирани апарати. Надявам се обаче това да не е временно, тоест тези апарати да не се регистрират само проформа и че ще се регистрират на практика всички обороти. Това, разбира се, е съмнително. Проверките на НАП по черноморските курорти показаха, че нивото на доброволно плащане на данъци е изключително ниско - докато има проверки на НАП, оборотите в заведението се увеличават съществено, а в момента, в който спрат проверките, оборотите спадат. Винаги сме препоръчвали да се търси много по-голяма степен на сътрудничество за доброволно заплащане на тези задължения, а като крайна мярка да се прибягва към контролни средства. Но пък проверките, когато се налагат, да водят до доста по-сериозни от гледна точка прилагане санкции, а не до единични глоби, които лесно се избягват с подкупи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай