Игра на криеница с рушветите

Игра на криеница с рушветите | StandartNews.com

Георги Даскалов, ekipnews.com

Преди години се разболях сериозно. Имах на идея какво е, затова отидох в специализирана болница. Оттам ми казаха, че има час за преглед след седмица. Реших да чакам, но приятели ме натиснаха, дадоха ми връзка с един професор в "Пирогов", той ме прати при друг професор, който ме прегледа и вика - отивай веднага в болницата. И бележка ми даде, с която ме приеха веднага без пазарлъци. Оказа се, че е било важно, въпрос на часове.

И на излизане от професора викам - докторе, да дам някакви пари? Той вика - чакай малко. И върви след мене. Излязох на улицата, професорът - и той. Вървим си заедно. По едно време той се спря, въздъхна и каза - вътре не може. Има камери. Дай сега. Дадох.

Това си е съвсем истинска история. Сетих се за нея, понеже от 20 януари МВР пуска по улиците специално оборудвани автомобили за контрол на трафика. С три камери и н'ам колко си микрофона.
Но камерите са измислени от хора. И пак хора им намират цаката.
Навярно от снимачките по улиците ще има някаква файда, може би ще понамалеят малко рушветите. Но много повече ще се стимулира творческата фантазия на катаджиите.

Не искам да бъда разбран криво. Камерите са абсолютно необходими.
Но те са нищо, ако няма наказания. Какво стана например с оня полицай, когото снимаха с рушвета и стана конкретен повод министерството да предприеме сегашните мерки? Отиде ли на съд? Осъден ли е?
Казва ли ти някой.

Наказателният кодекс е предвидил до три години затвор за всеки, който използва служебното си положение, за да си набави облага. Не че нещо, но има ли поне един катаджия в републиката, хванат с подкуп и получил присъда, па макар и условна?

Затова си мисля, че камерите може да помогнат малко, но всичко е там, в съда. Ако 30-40 катаджии бъдат уволнени дисциплинарно, загубят всичките си привилегии и влязат в затвора, рушветите на пътя ще намалеят драстично.
Катаджийската корупция е дребна корупция. Вярно, дразнеща, но дребна.
А истинската беда на България е в едрата корупция. Там важи същото. Ако няма министри и политици в затвора, кражбите ще продължат.

Каза ни го и отиващият си британски посланик Джонатан Алън. Няма министри в затвора. Затова сте така.
Ама ние акъл от англичани не щем. Да си ходи в Англия.
Тука е България. Тука е така.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай