Хората издигат личности, за да не чакат партиите

Хората издигат личности, за да не чакат партиите | StandartNews.com

Никой от големите играчи не може да извади безспорен кандидат-президент

Юрий Асланов,
социолог

Когато хората номинират кандидати за президент, те дават израз на разбирането си, че според тях даденият човек има качествата да бъде такъв. Когато става дума за популярни личности като Маргарита Попова, тези хора не са във връзка с тях, за да ги питат предварително дали са съгласни, или не да издигнат кандидатурата им за президент. Много често се случва това, че част от хората, които са номинирани, не знаят, че е така, никой не ги е питал и дори нямат намерение да се кандидатират. Все пак ги номинират и в това няма нищо противоестествено и нелогично. Просто популярни личности. Разбира се, Гражданското сдружение "Асоциация на данъкоплатците в България", което в сряда обяви, че създава инициативен комитет за издигането на Попова като кандидат-президент, се състои от хора, които нямат пряка връзка с нея, но я харесват, тъй като тя е публична личност и смятат, че има качествата да бъде президент.

Иначе партиите забавят обявяването на кандидатурите си за президент по свои собствени съображения. Тече някаква игра на надлъгване между партиите кой първи ще влезе в капана. Според мен всеки чака другият да каже първи нещо и после той да се нагоди по него. Кой ще има най-голяма полза от това забавяне, ще разберем в края на годината, когато станат ясни резултатите от изборите.

Според мен трябва да има широкоприемлива обща лява кандидатура. Дори не само за лявото пространство. Защото в края на годината няма да се избира лидер на левицата, а президент на всички българи. Тоест, при всички положения той трябва да е някоя достатъчно популярна и авторитетна фигура. Така че да символизира умението да обединява много хора, в това число и с различни убеждения. Не се сещам обаче за такава личност. Но при всяко положение като нация нашия запас от доказали се такива хора не е голям, да не кажа, че го няма. Така че всяка от партиите при излъчването на кандидат-президент ще направи компромис с желанието си той да е безспорен. Просто, защото няма да има такъв. Все ще има какво да се каже срещу него. Освен ако той не е напълно неизвестен. Но тогава той няма да има шанс да бъде избран.

Лично аз не вярвам във версията, че Бойко Борисов ще е кандидатът на ГЕРБ. Но може да ни изненада. Както един мой колега сподели - той ще хвърля ези или тура до последно и може да ни изненада със собствената си кандидатура. Иначе не се сещам кой може да отговори на личния вкус на Борисов за кандидат-президент като такъв обединител, за който той говори. Но Борисов поне е разбрал, че с партиен кандидат много трудно ще спечели изборите и очевидно разсъждава в друга посока. Но не знам какво ще направи накрая.

записа Михаела Благоева

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай