23:20 ч.

08.11.17

3 мин.

0

7

0
Хашлашки неволи на столетницата

БСП трябва да бяга като дявол от тамян от популисткото говорене


Смятам за скандални думите на депутата от гражданската квота на БСП проф. Иво Христов, че 80 процента от българския народ били дебилни и не могат да се подписват, изречени в контекста на неговите разсъждения относно провокативното изказване на говорителя на руското Външно министерство Мария Захарова. Тези дни тя каза, че ако не е била Съветската армия, България е нямало да спаси своите 50 000 евреи.


Всъщност, в думите на Христов скандалът е двупластов. Един уважаващ себе си политик и учен, считан за едно от новите и знакови лица в парламентарната група на старата партия, би трябвало да разглежда много по-диференцирано историческите обстоятелства, при които се разиграват такива драми, каквато е спасяването на българските евреи. В историческата наука аргументи от типа на "ако..." нямат тежест,


историците избягват да разсъждават в такива категории


както направи Захарова и както й приглася депутатът от БСП. Със сигурност настъплението на Съветската армия на Източния фронт е оказало съществено влияние върху решението на Цар Борис, на властите да не се депортират 50 000 евреи от „старите земи" в лагерите на смъртта, въпреки натиска на хитлеристка Германия. За съжаление такава съдба нямаха над 11 000 евреи от Беломорието, Егейска Македония и Западните покрайнини, администрирани от България.


В същото време изказването на проф. Христов омаловажава изключително много усилията на българския народ като цяло, на митрополитите Кирил и Стефан, на подпредседателя на Народното събрание Димитър Пешев и на още 42 депутати, както и на нелегалната комунистическа партия за спасяването на българските евреи. Ако е нямало такова съпротивително движение сред различни сегменти на тогавашното гражданско общество, дори настъплението на Съветската армия надали е щяло да спре изпълнението на плановете за депортирането на всички евреи към концентрационните лагери. Още по-неподходящо е нихилистичното изказване на Христов с оглед на това, че той е изразител на силните консервативно патриотарски настроения в БСП.


Така че по-коректното и всеобхватно тълкуване на историческите факти и обстоятелства не би било излишно на такъв виден представител на парламентарната група на БСП, какъвто е проф. Иво Христов. Още по-скандални са думите му за дебилността на голяма част от българите. Христов се опитва да внуши, че те са манипулирани от медиите по линия на хибридните войни. Със сигурност много пъти медиите участват в такива войни, волно или неволно манипулират, но в същото време в обществото има много хора, които ползват различни медийни източници, включително по каналите на социални мрежи, за да си сглобят картината на случващото се по света и у нас. Така че


трудно може да се манипулират 80 процента от българите


Но, дори да допуснем, че това е станало, професорът би трябвало да си зададе въпроса какъв е делът на електората на БСП от тези 80%.


Съгласен съм с казаното от Христов, че българинът има проблеми с образованието, че бързо нараства делът на функционално неграмотните, но и научният, и политическият анализ изискват да се говори с конкретни числа, да не се правят спекулации в името на манипулативни тези. А проф. Христов беше изнесъл точно конкретни данни или данни от проучване как точно е възприето казаното от Захарова на база образователното ниво на респондентите, тогава неговата теза можеше да звучи убедително.


Лично аз също написах във Фейсбук още в сряда, че проф. Иво Христов трябва да си подаде оставката като депутат. Разбира се, не за всяко скандално изказване се напуска парламента. Политическата сила е в правото си да запази искането за оставка за други прегрешения на който и да е депутат. Още повече, че Христов бързо се извини вследствие на вълната от негодувание в социалните мрежи. Но реакцията на БСП не беше достатъчно осъдителна и тя не се разграничи убедително от казаното от депутата. Партията изпадна в конфузно положение, правейки паралели с не по-малко скандални изказвания на други депутати, включително на Борисов, след които не са последали оставки. Само че с претенциите си да е алтернатива на властта, БСП трябва да бяга като дявол от тамян от хашлашкото и популистко говорене, характерно за други политически сили. Което съвсем не значи, че не трябва да бъде остра и критична. Реакцията й по казуса „Иво Христов и 80% дебили" показа, че тя все още не е научила урока.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 10:51 · 10.11.2017
Ега ти,доцента!Боклук!Първо,спасените не са 50 хил.а по-малко.Но не това е важно.Дори да беше един,пак е принос.Но този идиот тълкува превратно и изкривено нещата.Освен това злобее и завижда на Иво Христов/няма значение от чия квота е,а какво казва/,защото е много по-тъп и некадърен от него.А западните помиярчета пак се разкудкудякаха.Който не мисли като тях е комунист/кой не скача е червен/.Не,дебили,а идиоти!
Потребител · 20:28 · 09.11.2017
Ам чи може и да е праффф професорът, оти 80 % от населението на страната не са българи, не се чувстват българи, не искат да са българи и е нормално да не мотат да се подписват и да пишат на български. Кароче, българския им е през оная работа, дет се вика. Питайте старите ченгета; ще ви кажат. Преди 40 години броят на малцинствата в страната надвишаваше 5 милиона. Секретна инфармация ей– да не вземете да кажете на някого !
Потребител · 13:18 · 09.11.2017
Проф.Иво Христов е толкова професор колкото неговите комунистически мекерета са го провъзгласили за такъв.Знаем как се ставаше професор по времето на бай ти Тошко а и сега май не е по - различно.
Това е един крайно некомпетентен селско - коминустически ГЪЗ който се титулова професор абсолютно неправомерно.Така ,че думите му да не се вземат под внимание.
Потребител · 03:41 · 09.11.2017
Да всички Македонски Евреи изкарани в 5 сутринта от Българската Полиция и войска от къщи със всичките си ценност,затворени във фабриката Монопол в Скопие, съблечени и огабени от Българските си пазачи, а жените изнасилвани.Една филия хляб и рядка оризова супа на ден, след това предадени на Германците и транспортирани в Треблинка.
Потребител · 02:06 · 09.11.2017
трябва да ходя на училищe да уча колзeтeн жаргон и сeлска журналистика защото много работи нe разбирам
Хашлашки?
Моля обяснeтe какво значи тази дума...
нито Гугъл нито в рeчницитe я има
Потребител · 00:33 · 09.11.2017
Така наречената БСП,не е нищо друго освен една пладнешка банда,петоколонници и поклонници на съветските си дрогари!А този “професор“ бърборко не е нищо друго,а един отявлен агент на КГБ и на хибридната война на руснаците с България!Само за едно нещо съм съгласен 100 процентово с него,че българите които гласуват за него и за шибаната му,червена глутница наистина са дебили до мозъка на костите си!!В това отношение му пиша отличен 6!!
Потребител · 03:47 · 09.11.2017
@Потребител А ти си нeграмотно говeдо!
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент