Финансовата дисциплина стана хронична болест

Финансовата дисциплина стана хронична болест | StandartNews.com

Актуализацията на бюджета беше неизбежна, политиците действат късогледо

Напълно нормално беше служебното правителство на Георги Близнашки да предложи актуализация на бюджета за 2014 г. Самият факт, че имаме служебен кабинет, е следствие от политическата криза. Част от кризата пък беше въпросът, доколко предишното правителство на Орешарски се справя добре с управлението на държавата и в частност с управлението на финансите.

В самото начало служебният кабинет дойде със задачата да даде ясна и точна преценка за състоянието на държавата преди изборите. Затова е нормално, ако има установен проблем с изпълнението на бюджета, правителството да даде решение, а оттам нататък новият парламент ще бъде в правото си да приеме или да не приеме предложението. Актуализацията беше очаквана и неизбежна в два от компонентите си, които бяха извън контрола на изпълнителната власт. Третият елемент обаче се дължи на задълбочаващия се проблем с възможността българските чиновници и политици да удържат финансовата дисциплина
Преди година очевидно

бяха заложени твърде оптимистични прогнози

за приходите в резултат от пожелателно мислене. Изглежда, бившите управляващи първо са заложили разходите и после са поставили задача на финансовия министър Петър Чобанов да намери приходи. Още тогава самият министър призна, че това е амбициозна програма, която може да не се реализира. Допълнително се видя, че при една среда на стабилни цени приходите от ДДС се влошиха. Още през лятото беше ясно, че неизпълнението на бюджета отива към 1 млрд. лв. Също така се знаеше, че този допълнителен дефицит плюс поетия от правителството ангажимент за ликвидна подкрепа на банките, плюс спирането на плащанията по няколко европрограми означава, че ще има нужда от допълнително дългово финансиране.
Ако приемем, че Еврокомисията ще възстанови средствата по спрените програми, извършените верифицирани плащания ще ни бъдат върнати, но това ще стане най-рано в началото на 2015 г. Тоест за тях е необходимо временно финансиране.
Третата част от актуализацията, която беше очаквана заради притесненията, но можеше да бъде избегната, касае

раздуването на разходите

с близо половин милиард лева. Това е явна демонстрация, че сегашното и предишното правителство не могат да се справят с желанията на всички ведомства, които искат да получават все повече средства. Мотивите звучат, меко казано, притеснително - изтъкнат е силният натиск от различните ведомства. Нормално е да има натиск - всеки се бори за повече пари от бюджета, но работата на правителството е да балансира интереса между отделните структури и запазването на финансовата стабилност. В частност се видя, че здравната каса дори с 225 млн. лв. нови средства не може да се оправи и се налагат поне още сто милиона допълнително.

Няма никаква воля и разбиране, че дисциплината е важна и приоритетна. Държавните мъже демонстрират изключително краткосрочно и тесногръдо мислене, в което всяко ведомство брани собствения си интерес.

Актуализацията предвижда да се вземат 4,5 млрд. лв. нов дълг, но голяма част от тези заеми ще отидат за погасяване на стари заеми. Част от предложения дълг може и да бъде изтеглен. Около 3 млрд. лв. дълг е разрешен на правителството за финансиране на схемата за оказване на ликвидна подкрепа на банките, но това е само възможност. Ако никоя от банките не изпита нужда, може да се мине и без този дълг. Политиците трябва да знаят, че всеки дефицит в бюджета означава нов дълг, който ще се наложи да бъде връщан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай