Европа ще плати US сметката за бежанците

Европа ще плати US сметката за бежанците | StandartNews.com

Георги Даскалов,ekipnews.com

Не става въпрос за 150 000 мигранти, които някои искат да преразпределят по квоти. Не става въпрос нито за 500 000 души, както чух да твърдят в Брюксел. Става въпрос за милиони, десетки милиони, защото бежанската вълна е безкрайна. Това каза унгарският министър-председател Виктор Орбан за бежанците.

И добави: Рано или късно бежанците ще стигнат до границата с помощта на граждански организации и с автобуси и коли ще влязат в Австрия. Но нелегалното прекосяване на границата с Австрия е престъпление - нарушение на унгарското и на европейското законодателство. В този случай можем единствено да попитаме австрийските власти дали искат да се използват унгарските и европейските закони срещу тях.
Както обикновено, Орбан е безпощадно прав.

Първо, бежанците наистина се придвижват към Австрия и Германия и то както го предвиди - с граждански организации с коли, с влакове, автобуси и пеша.

И второ, това няма да има край. Сирия, Либия, Ирак, Афганистан, Сомалия, голяма част от Северна Африка са в гражданска война и бежанският потенциал на този регион не е 1-2 милиона души, а поне 10, ако не и 15-20 милиона души.
Сега, когато Германия отделя 10 милиарда евро, за да подслони и нахрани бежанците, от стотици хиляди те ще станат милиони.
Европа, и най-много Германия, е в положението на Калин Терзийски. Ако влезе в "Биг Брадър", ще се омърля. Ако не влезе, ще го имат за будала.

Ако Германия приеме бежанците, останалите европейски държави, макар и скрито, ще се присмиват на наивността на германците. Ако не ги приеме, ще я клеймят за бездушие. Ни така, ни иначе.
Но това е само едната страна.

Практически Европа и Германия влизат в тежка политическа криза.
Едното е, че правилата на Евросъюза се разпадат.

Саркози иска да прави концентрационни лагери в България и Сърбия, Льо Пен зове за затваряне на границите и премахване на Шенген, въпрос на време е и в Германия да се явят саркозета и льопенчета, Великобритания в характерен стил иска изключения. Изобщо - ври и кипи.

Другото е, че приемайки бежанците в такива мащаби, Европа отваря вратата за леви и десни демагози. Политическият пейзаж ще се промени драматично.

Решението не е в Европа. Решението е в Сирия, в Ирак, в Афганистан.
Американците се провалиха. А Европа ще трябва да плати сметката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай