Европа пред колапс, а бежанците - турски коз

Европа пред колапс, а бежанците - турски коз | StandartNews.com

Разнобоят в европейската общност е много голям и вече излезе извън стените на заседателните зали. Говоря за извънредната среща на лидерите на ЕС, състояла се в Брюксел миналата седмица. Един европейски дипломат я нарече "ужасна действителност". От една страна, е налице банкрутирането на Гърция и опасността за съществуването на еврозоната, а от друга страна, тази вълна подковава шенгенското споразумение за свободно преминаване на хора и капитал. Със спечелването на изборите в Гърция от СИРИЗА противоречията с тройката длъжници ще продължат, а заедно с това ще продължи и увеличаването на броя емигранти и бежанци на гръцка територия.

Дали СИРИЗА е способна или въобще ще приеме ли тя Гърция да бъде гореща точка, както гласи планът на еврокомисията, на фона на всичко споменато дотук и надигането на нацистката пария "Златна зора", която има 28 депутати и непрекъснато увеличава привържениците си, особено в остров Лесбос. Впрочем засилва се популярността на ултра европейската десница, заедно с националистически настроени движения в цяла Европа на фона на твърдата позиция на унгарската десница, на Словакия, Полша и Румъния за отказ да се приеме позицията на Германия и Франция, по отношение на преселването на емигрантската бежанска вълна.

Тук според мен става въпрос за националната идентичност, култура и традиции и битовия живот на всяка европейска държава. Предприетото решение за квоти между страните от ЕС, което предвижда 120 хиляди бежанци да бъдат преразпределени, е временно решение на проблема, а в дългосрочен план се усложнява и задълбочава интерпретацията на основния проблем. Говори се за така наречените горещи точки за определени страни, измежду които и България. Няма обаче единна българска позиция по този въпрос.

БСП настоява за свикване на КСНС за изработване на единна национална позиция, което бе посрещнато с мълчание, а пък националистическите среди се противопоставят на европейския диктат. Забелязва се известно мълчание от управляващата коалиция, въпреки че премиерът многократно заявява, че това не е решение на основния източник на проблемите на бежанците от страните, откъдето идва вълната. Прави ми впечатление изявлението на президента Плевнелиев пред ООН, в което апелира всички страни да бъдат горещи точки. Тук е мястото да подчертая за прословутото писмо на турския премиер към Борисов, което медиите споменаха многократно. В това писмо Ахмед Давутоглу информира за милионите бежанци емигранти, които тропат по вратите. За останалата част от писмото не се споменава никъде.

Не е тайна, че Турция е ключова врата към Западна Европа чрез България, в която се засилва вълната, а пък самата Анкара, като регионален играч, играе своите карти. Турция, в лицето на ислямистката партия "Справедливост и развитие", има своите амбиции да възроди нов тип сунийски османизъм като заместител на спрените преговорни процеси за членство в Евросъюза. Случайно ли е, че турските власти си затварят очите пред хилядите емигранти по шосетата, които тръгват към съседна Гърция? Остава да загатнем, след като гумените лодки не свършиха работа.
Европа е пред съдбоносно решение в икономически, политически, културен и религиозен аспект, но явно алчността на новата либерална върхушка е заинтересована само от пазарите и работната ръка за сметка на задълбочаващите се противоречия между Изтока и Запада.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай