Европа отново протяга ръка към Турция

Заедно ние можем да постигнем много повече, отколкото поотделно

Европа отново протяга ръка към Турция | StandartNews.com

До момента си спомням много добре, как преди една година, рано сутринта, по време на срещата на върха Европа-Азия в Улан Батор, Монголия, получихме съобщението от Турция. Изображенията на атакувания парламент и ранените цивилни лица като с нажежено желязо се врязаха в паметта ми. Още през нощта и дори преди да стане ясно, какъв ще е изходът от този опит за преврат, аз, заедно с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и върховния представител Федерика Могерини, от името на Европейския съюз,

осъдихме тази атака срещу демократичните институции на Турция

Бяхме и оставяме заедно с Турция, особено в трудни времена.
За Европейския съюз е много важно нашите съседи да бъдат държави, които са демократични, стабилни и с успешни икономики. Ключов момен при всички наши действия са интересите на турското население. Искам да видя една Турция, която се приближава към Европа, вместо да се отдалечава от нея. Ето защо ние положихме всички усилия, за да изградим основите за либерализирането на визовия режим и за задълбочен митнически съюз, ако такова е и желанието на Турция.
При това трябва винаги да е ясно едно: който иска да се присъедини към Европейския съюз, той се присъединява към един съюз на общи ценности. С принципите на един такъв съюз, където се гарантират правата на човека, свободата на медиите и върховенството на закона, в никакъв случай не е съвместимо, например, когато световно известен журналист като Дениз Юджел е задържан в продължение на няколко месеца без предявяване на обвинения. Ако Турция въведе смъртното наказание, турското правителство окончателно ще затвори пътя към членство в ЕС.
По тези и други въпроси с президента Ердоган

провеждам открит и понякога бурен диалог

При последния ни разговор през май останах с впечатление, че той търси сближение, а не отдалечаване от Европа. Споразумяхме се прогресивно да задълбочим съвместната работата в областта на енергетиката, сигурността и борбата с тероризма. Заедно ние можем да постигнем много повече, отколкото поотделно. Ние вече доказахме това успешно при кризата с бежанците чрез споразумението за бежанците между ЕС и Турция. След влизането му в сила броят на преминаващите от Турция към Гърция бежанци намаля с 97 процента. В същото време от април 2016 г. насам организирано прехвърлихме повече от 7600 сирийски бежанци от Турция в Европейския съюз и подкрепихме бежанците в Турция с проекти на стойност 1,6 милиарда евро до момента.
В една прагматична пътна карта за следващите дванадесет месеца ние определихме как ще работим съвместно във всички тези области. Убеден съм, че чрез малки стъпки може да се постигне нещо голямо. Една година след опита за преврат в Турция Европа отново протяга ръка към Турция. По този начин Европа ясно обозначава своята позиция. Сега очаквам от Турция ясно да признае европейската позиция и да вземе присърце основните европейски ценности.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай