23:15 ч.

05.11.17

3 мин.

0

11

0

Една говорителка не може да ни скара с Русия

от проф. Божидар Димитров |

Една говорителка не може да ни скара с Русия

По повод скандала със спасяването на българските евреи трябва първо да уточним кой е казал, че това е заслуга на Червената армия. Не са се изказали Москва и Русия, а се е изказала една млада хубава пиарка Мария Захарова, която е само един говорител и която чете поднесени й текстове. Тя едва ли разбира какво говори и за какво става дума. Просто има хубав глас и хубава визия. Второ, като бивш министър знам кой подготвя тези съобщения за говорителите. Подготвят ги пак една група от млади специалисти- експерти, които се придържат твърдо до установените правила и мантри, които съществуват в руската пропаганда. А тя повелява, че всичко хубаво, което е станало в Европа - демокрацията, високият жизнен стандарт, е станало благодарение на победата на Съветската армия, което отчасти си е вярно.


Захарова вероятно не е имала предвид, че една група съветски командоси е кацнала тайно в София през 1943 г. и едновременно е натиснала стария български екзарх, председателя на Съюза на българските писатели и други отговорни държавни дейци на другия ден да откажат депортацията на евреите. Действително, след разгрома на германците при Сталинград, месец преди отказа за депортиране на евреите у нас и


на последния идиот в Европа му е ясно, че Хитлер губи войната


И затова почва да мисли за бъдещето си. Показателен е случаят с депутата Димитър Пешев, който през 1940 година е яростен антисемит и гласува антиеврейския закон. След което изведнъж след три години преживява дълбок вътрешен катарзис, става защитник на евреите, прави подписка с 25 депутати. И се разбира, че това е организирана акция на българския цар Борис, който чрез верни хора на важни институции е искал да подчертае пред Хитлер, че няма начин да не се съгласи с исканията им, тъй като това са много важни кръгове в обществото.


Мисля, че Русия се извини за недоразумението и показа, че това изказване си е на тази млада дама, която почти съм сигурен от кого получава информация за тези работи. Затова да не обръщаме кой знае колко внимание - не е нарочно, не е и провокация. Сигурно са я смъмрили. А отношенията с Русия ще бъдат много трудни по няколко причини. Първо, ние сме в един противостоящ си блок, не само военен, но и икономически. Защото Русия в момента, която само по себе си е крупна военна сила и е самодостатъчна за борба с НАТО, изгражда и икономически блок, в който са такива крупни икономически сили като Китай, Бразилия, Южна Африка и т.н.


Очевидно ще бъде много трудно в бъдеще да се разправяме с Москва както в политическо, така и в икономическо отношение.


Във военно въобще не може и дума да става


За самолетите, колкото и да се молят да ги купим, откъдето и да ги купим, ние не можем да се противопоставим на стотиците руски самолети, които при един военен конфликт ще бъдат насочени срещу нас. Затова ще разчитаме на НАТО, но най-много ще разчитаме е да няма война. Много ми е смешно да чета колко самолета да купим, 6 или 12, дали "Грипен" или "Ф-16". Ако ще и 120 да купим, пак няма да стигнат.


Трудно ще бъде, но ще гледаме да балансираме по някакъв начин. В този момент политиката на премиера Бойко Борисов на баланс ми харесва. Няма за какво да се караме с Русия, не сме тръгнали да делим Кримския полустров, нито пък те искат части от Поморийския полуостров у нас, населен вече почти изцяло с руснаци. Намерихме начин да търгуваме. Малко хора знаят, че въпреки ембаргото с Русия стокообменът ни се е увеличил със 140 %. Това е така, защото ние формално продаваме стоката на македонски, сръбски и арменски фирми, а те я продават на руски. Македония, Сърбия и Армения не подкрепят ембаргото и затова с тях може да се търгува. Но така не може да продължава. Очаквам, че в един момент Европа ще затвори очите и ще махне ембаргото.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 09:26 · 06.11.2017
Божо ,по заповед те активираха ,за да намалиш щетите от невъобразимия скандал който сътвориха от неграмотност ,руските блядове.Ходи да си гледаш пенсията....
Потребител · 00:56 · 07.11.2017
@Потребител Простак e точното опрeдeлeниe за тeбe!
Потребител · 08:03 · 06.11.2017
НА МЕН ПО МИ Е ИНТЕРЕСНО ЗАЩО КОВРИТЕ НА ШОРОШ ДЪРТАТА ЕВРЕЙСКА РУСПИЯ НЕ КОМЕНТИРАТ КОГАТО ЕРДОГАН СЕ ИЗКАЗА ЧЕ ИМА ИНТЕРЕСИ В БЪЛГАРИЯ. ТОГАВА ЩО МЪЛЧАХТЕ КОВРИ ГНУСНИ
Потребител · 08:04 · 06.11.2017
@Потребител П.С. ЩОТО РУСНАКА НЕ Е ЧЕРТАЛ НА КАРТИ ЧАСТ ОТ БЪЛГАРИЯ В РУСИЯ. А ТАКИВА ТУРСКИ КАРТИ ИМА. ЧАСТИ ОТ БЪЛГАРИЯ В ТУРЦИЯ. ЩО ТОГАВА НЕ СЕ ОБАЖДАХТЕ ГНУСНИ КОВРИ
v · 02:34 · 06.11.2017
Bokluk dolen si ti, gluposti govorish
Потребител · 08:09 · 06.11.2017
@v Боклук си ти. Това e истината. Русия ни e освободила и това e факт. Ниe трябва да прeслeдвамe нашитe интeрeси във всяко отношeниe, а нe да нe раболeбничамe на запада бeзоглeдно.
Потребител · 10:51 · 06.11.2017
@Потребител Освен интереси има и достойнство, но един русофил няма да разбере, защото не притежава такова чувство.Той, колкото и да го унижават руснаците, приема всичко с благодарност и повтаря мантрата за освободителите.
Потребител · 21:48 · 06.11.2017
@Потребител Достойнство Господине не се изразява с вандализиране на паметници,нито със преобръщане на фактите.никой не те кара да обичаш руснаците, но не това е начина да го правиш, нито да обиждаш и малтретираш Руски туристи или живеещи в България руснаци. За да са избрали за свой дом България значи,вярват в ценностите,свободата и културата на Българския народ,има такива които имат добри причини да не са там, и не са крадци или престъпници.
Потребител · 00:59 · 07.11.2017
@Потребител За какво достоинство говоритe виe западнитe подлоги. Та БЪлгария сe eпрeвърнала в колониална страна бeз всякакъв облик. Раболeпничeството ли наричатe достоинство?
f · 02:34 · 06.11.2017
DObre che go mahnha toya bokluk
Потребител · 08:11 · 06.11.2017
@f Говeдо гнусно си ти турско мeкeрe!
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент