Един победител, двама доволни

ГЕРБ спечели с финален спринт, но БСП удвои резултата

Един победител, двама доволни | StandartNews.com

Резултатите от изборите са много голям успех и за ГЕРБ, и за БСП. На практика партията на Бойко Борисов повтаря резултата си от последните два парламентарни избора. Това означава, че тя е много жизнена политическа формация. БСП от своя страна буквално удвоява резултата си и достига до онова, което за последно прави през 2013 г., когато беше в много сериозен апогей с протестите срещу ГЕРБ. Противно на всеобщо наложеното мнение за представянето на "Обединените патриоти", ще кажа, че и те имат успех. Допреди няколко месеца, никой не можеше да си представи, че Патриотите ще бъдат наравно с ДПС.

Трябва да видим и резултатите на десните. Струва ми се, че идва моментът, в който господата Радан Кънев, Христо Иванов и другите, трябва да си дадат сметка, че може и да осуетят шансовете, освен своите, и на единствената политическа сила в десницата – Реформаторския блок. Представянето на формацията "Воля" на Веселин Марешки е сравнително слабо, но той

понесе доста удари в хода на кампанията

Ако погледнем дългосрочно на политическия процес у нас, ГЕРБ седи на едни и същи нива и плавно ерозира в последните месеци, а БСП постоянно расте. По-скоро бих казал, че двете партии влязоха в успоредни коловози в хода на кампанията, много близо едни до други. БСП, така да се каже, застигна ГЕРБ. Да, не можа да го задмине, но и да го беше задминала с пет гласа, пак щеше да е същото. Както виждате, ситуацията в момента е леко патова. С две думи, нищо неочаквано. А какво се случи в края на самата кампания – да, преди около месец БСП дори излизаше с едни гърди напред. След което изключително точно ние показахме в изследванията как се смалява разликата и как ГЕРБ излиза напред. Това се държи на простичкия факт, че електоратът на БСП беше по-мобилизиран, но просто традиционно електоратът на ГЕРБ е една по-голяма ниша. И ГЕРБ плавно успя да мобилизира накрая тази периферия. Второ, може би в тревожни ситуации като днешната, обществото проявява инстинкта да се хване за познатото и сигурността. Както виждате, по-радикално говорещите останаха надолу. Трето и много важно,

за ГЕРБ тези избори бяха малко на живот и смърт

Защото една загуба на тези избори означаваше тежък удар за партията на Борисов. Впрочем ще сбъркат онези, които сега видят някаква гигантска победа на ГЕРБ. Те най-добре си знаят, че наистина се износват политически. Струва ми се, че сега ще се заиграят с идеята за мажоритарност, защото при определени свои проблеми, мажоритарността може да удължи политическия живот. Искам обаче нещо друго да подчертая: Това са едни нормални избори. Нищо страшно не се е случило в държавата. Много се притеснявам сега да не се почне да ес агитира и говори за промени в Конституцията, за мажоритарни гласувания.

Стигаме до въпроса дали ще има кабинет и каква ще бъде бъдещата управленска формула.

Правихме едно проучване за Нова телевизия, в което зададохме един въпрос:правителство на всяка цена или нови избори. Хората казват: правителство. Не им се ходи на нови избори. Много ми е трудно да предположа някаква конфигурация. Трябва да се изчакат финалните резултати. Не знаем дали Реформаторите влизат, защото, ако това е така, нещата стоят по-различен начин. Струва ми се, че политическите сили ще се опитат да сътворят нещо с по-широка подкрепа. Всичко е възможно, въпросът е, че това обикновено не е популярно. Това също има своята висока политическа цена.

Затова остава риска от нови избори.

При сегашното съотношение на силите има много претенденти за ролята на новия балансьор.
Всички, които пожелаха тази роля, я получиха вечерта на 26 март. А ролята на институционалния балансьор, ролята на едно място в държавата много съществено нараства и това е президентът Румен Радев. Защото в такива политически ситуации се търси някоя легитимна политическа фигура с широка подкрепа, която да се опита да балансира, да преодолее различията между отделните политически формации и да се опита да сформира нещо. Тази личност сега се казва Румен Радев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай