21:05 ч.

09.11.14

3 мин.

1619

0

0

Дойче веле: Денят на столетието

от Стандарт |

Дойче веле: Денят на столетието

9 ноември 1989 г. беше денят на столетието, денят на германците от Изтока и Запада, но и денят на всички европейци и на цяла Европа, отбелязва в коментара си за "Дойче веле" Александър Кудашев. Тази дата беше магически момент в германската история. Само за няколко часа животът на германците, а и на европейците се промени. Управляваната от комунистите Източна Германия се самовзриви под натиска на демонстрантите и бегълците. Падането на Берлинската стена беше краят на ГДР, макар че обединението на Германия стана едва година по-късно. Останала без стена и телени заграждения, които да преграждат пътя на гражданите към свободата, ГДР се оказа неспособна да съществува.


Хубавото беше, че Съветският съюз под ръководството на реформатора Горбачов, както и комунистическите властници в Източен Берлин се отказаха от употребата на насилие. Не се стигна до "китайско решение", като кървавата разправа с демонстрантите на площад "Тянанмън". Мирните протести в Източна Германия през 1989 г. не бяха брутално премазани, като въстанията в ГДР от 1953, в Унгария през 1956 и в Чехия през 1968 година. Падането на Стената увенча с успех мирната революция на източногерманците.


9 ноември беше ден на щастие, на сълзи от неописуема радост. Той извика на живот забравени и подтискани чувства, желанието за единство и от двете страни, мечтите за свободен живот на Изтока. 9 ноември беше колективното опиянение на един народ - ден на неописуеми емоции, които показаха, че дори 40-те години разделение не са накърнили чувството за общност между германците.


ГДР в цифри


Преди 25 години падна Берлинската стена. Предлагаме ви някои по-малко известни факти за ГДР. Берлинската стена беше дълга 155 км, от които 43 км преминаваха през вътрешността на разделения град, а остатъкът представляваше външна граница на Западен Берлин. По протежение на Стената е имало 302 наблюдателни кули и 20 бункера. Работата по бетонното съоръжение, което на места достигаше 3,60 метра на височина, е продължила обаче и след неговото изграждане - десетилетия наред Стената е "усъвършенствана".


Между 1961 и 1989 година над 100 000 граждани на ГДР са опитали бягство на Запад. Загиналите при опит за бягство през Стената са най-малко 132-ма.


Трабантът и до ден днешен е един от символите на бившата ГДР. Историята на трабанта обаче приключи бързо - на 30 април 1991 година от поточната лента на заводите в Цвикау слезе последният трабант. От автомобилната марка са произведени общо 3 069 099 бройки. В момента на падането на Стената ГДР е във фактически фалит. По онова време държавните задължения нарастват месечно с половин милиард източногермански марки. След падането на Стената започва възстановяването на Източна Германия. От 1990 до 1994 година източните провинции и общини получават общо 160 милиарда марки от фондовете за германското единство. След това влиза в сила първият Пакт за солидарност - новите източни провинции получават по различни програми 82 млрд. евро от 1995 до 2004 година и още 24 милиарда от 1998 до 2001 година.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент