Децата в интернет - с мяра и контрол

Родителите трябва да се интересуват какво правят малчуганите онлайн

Децата в интернет - с мяра и контрол | StandartNews.com

Странно е едно 11-годишно дете да има 3000 приятели във Фейсбук. Това доста надхвърля обичайният брой на контактите, които децата имат в социалните мрежи, който варира от 100 до 250. Така че големият брой „приятели" на убитата в Бургас Никол е бил първият симптом, на който е трябвало да се обърне внимание – че това дете болезнено търси внимание. Това издава известна емоционална нестабилност.

Тези дни често се поставя въпросът нормално ли е деца да са в социалните мрежи преди 13 г.. Това е стандартната възраст, тъй като тези мрежи не допускат регистрация на профили под 13-годишна възраст. Това обаче масово не се спазва и то не само в България. Световно явление е, че социалните мрежи привличат като магнит децата и масово те започват да влизат в тях от седем-осем години. Нашето национално представително изследване от края на 2016 г. показа, че до 12-годишна възраст 73% от децата в България вече са във Фейсбук. Често ни питат родители и учители коя е подходящата възраст за влизане в социална мрежа. Няма лесен отговор на въпроса. Масово децата в трети-четвърти клас с малки изключения имат профили във Фейсбук и не само. В такива случаи

забраната на родителя ще окаже повече психологическа вреда

на детето, то ще се почувства изолирано. Децата днес масово общуват, обменят информация, договарят си различни събития през тази онлайн комуникация. И ако едно дете остане изолирано от групата, това е по-вредно и по-опасно психологически от това да не е в социална мрежа. Трябва обаче да има родителски контрол. Родителите трябва да говорят с майките и бащите на съучениците на детето им. Ако могат помежду си да се разберат – ще разрешават ли или не профили в социалните мрежи.

Когато има общо съгласие, възрастта, на която децата влизат във Фейсбук, може да нарастне. Никой няма да бъде изолиран, ако родителите се разберат до 13 г. никакъв Фейсбук. Аз обаче лично не зная за такъв случай. Масово, когато детето започне да мрънка, родителите сядат с него и правят първия профил. И тогава правят първата голяма грешка – тъй като не може да се регистрира реалната възраст, избират първата попаднала пред очите им рождена дата и масово децата са с възраст 20-30 г. Това автоматично ги лишава от предварително зададените настройки за защита на профилите във Фейсбук за непълнолетни. Първата и най-важна защита е, че външни търсачки не могат да намерят тези профили.

До седемгодишна възраст 50% от българските деца

вече са влизали в интернет, като възрастта на влизане започва от четири години. Много е важно от първото даване на компютърно устройство в ръцете на детето, родителят да е заедно с него. За децата е много важно да знаят, че родителят се интересува от това, което правят. След това като пораснат малко, на децата им доставя удоволствие да демонстрират на майките и бащите уменията си. Така възрастните ще бъдат в течение какво харесва на детето, с какво се занимава то. Препоръчваме също така докъм 9-10-годишна възраст използване на програма за родителски контрол. На детето трябва да се обясни, че тази програма е за неговата сигурност и по-късно тя ще бъде деинсталирана.

Така че формулата за децата в интернет е „с мяра и заедно с родителя". Това означава поне веднъж на два дни майката или бащата да се поинтересуват какво прави детето в нета. Родителите могат също така заедно да разгледат списъка с приятели на детето във Фейсбук. Също както се интересуват от реалните приятели на малчуганите. За тях няма реален и виртуален свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай