Децата да не плащат за грешките на възрастните

Изоставените бебета са израз на безпомощност както на родителите, така и на държавата и обществото

Децата да не плащат за грешките на възрастните | StandartNews.com

Явлението, при което родители изоставят децата си, е израз на безпомощност както от страна на родителите, така и от страна на държавните институции. Фондация „За нашите деца" е активна вече 25 години в България и над 20 г. работим в посока на това на родителите да се оказва цялостна и интензивна подкрепа, още когато те планират да имат дете. Струва ми се, че институциите много малко работят за подготовка на младите хора да имат деца.

Бих искала тук да отбележа няколко тревожни факта, които доказват нуждата от спешни действия от обществото и от държавните институции. Само за миналата година по данни на НСИ в България са изоставени 689 деца на грижата на държавата. Те са настанени в домове. 636 от тях са на възраст до една годинка. Грижата за малките деца в институции е нехуманна, изключителна увреждаща и е практика, която трябва да бъде прекратена. Тече процес на закриване на тези институции и до 2025 г. това трябва да стане. Как обаче, при положение че техният вход е отворен. Освен това, смъртността на деца под една година у нас е много висока. Процентът на децата, които живеят в бедност и в социална изолация е един от най-високите в ЕС – 44%.

Прогнозите сочат, че към 2030 г. децата под шестгодишна възраст у нас ще намалеят с 22%. За ЕС средно този процент е 8. 17% от семействата с малко дете у нас са без работа. С две думи, ситуацията в България като социално-икономически данни е високо тревожна. И няма как да ни учудва поредното изоставено дете.

Трябва изключително спешно да се направят няколко неща

Първо, да бъде осъзнато правото на малкото дете. Моето наблюдение е, че много често се нарушават правата на малките деца, когато има такива случаи на изоставяния. Често чувам да се казва: това е бебе, ние ще вземем по-информирано решение. Нека да не забравяме, че малките деца са изключително уязвими. В чл. 6 на Конвенцията за правата на детето ясно се казва, че това, че е малко, не лишава детето от основното му право на живот, развитие, на недискриминиране. Ако изоставеното дете е от ромски произход, то бива много често дискриминирано у нас. Често например не можем да намерим лекар, който да стане педиатър на такива деца.

Втората мярка, която трябва да бъде предприета, е финансовото и експертно обезпечаване на мултидисциплинарни екипи (социален, здравен работник), които да работят още на ниво бременност. Това са т.нар. обходи в рискови части на селищата, където има струпване на хора с по-ниски финансови възможности. Там се прави първична консултация. Ако това бъде комбинирано и с една по-адекватна намеса от страна на здравната система, съм убедена, че резултатът ще бъде изключително добър.

Фондация „За нашите деца" постига изключително високи резултати, защото има сключени партньорства с шест родилни отделения в Пловдив и в София. Ако още в болницата се установи висока тревожност на майката или на бащата, се намесва социален работник и психолог и се опитваме да ги убедим, че

има и друга алтернатива от тази детето да бъде изоставено

Ако по-рано се работи със семействата, ако родителите по-добре осъзнават, че нарушават правото на детето си, когато го изоставят на публично място с висока степен на риск, ако медицинските специалисти придобият малко по-социално отношение към родителите, ще има промяна в положителна посока. Фондация „За нашите деца" насочва най-голямата си инвестиция от дарения именно в подкрепа на родителите, така че те да задържат своите деца. До миналата година сме инвестирали 516 хил. лева в превантивна програма в подкрепа на родителите и процентът на успеваемост е близо 90%. Това ни провокира да започнем кампанията „Коледа по никое време".

Данните сочат, че 98% от даренията у нас се правят именно по Коледа. В същото време 8% от постъпващите в нашата организация дарения са от индивидуални дарители. Ето защо чрез тази кампания призоваваме всеки, който би желал да е част от решението на проблемите на най-малките деца, да стане редовен дарител на фондацията. Така всеки се ангажира да даде силен старт в живота на малките деца и те да не бъдат изоставени. Всеки, който желае, може да направи дарение на сайта ни www.detebg.org. Малкото става много, когато сме много и когато даряваме редовно. Така програмата ни за превенция срещу изоставяне на малките деца ще продължи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай