Депутатите между цирка и ваканцията

Депутатите между цирка и ваканцията | StandartNews.com

Виждали ли сте евреин да ходи по улицата и да хвърля пари, а след него да върви арменец да ги събира и да му ги връща. Абсурд, това е виц, ще кажат не само зевзеците. А депутат, който не иска ваканция, защото много му се работи? Доскоро пак беше виц, но вчера стана повод за лют скандал в парламента. Историята сочи, че родните депутати винаги са обичали дългите почивки. И никога не са се карали за тях. Гласували са задружно и са хуквали да ваканцуват, както казваше един от тях.

Сега обаче се хванаха за гушите. По въпроса две седмици или почти цял месец да почива предизборно Народното събрание. Опитът на ГЕРБ да разпусне парламента чак до вота, както предложи Николай Александров от "Атака", срещна неочакван отпор. В пристъп на опозиционен работохолизъм БСП и ДПС дори събраха нужните подписи, за да свикат извънредно заседание.
Всеки погледна към скандала от своята камбанария. Според управляващите в момента всички партии са ангажирани с кампанията на своите кандидати за "Дондуков" 2 и

работата в парламента е чисто отбиване на номера

Освен, ако не се използва трибуната за агитация, а служебните коли за кръстосване на страната. В подкрепа на тезата на ГЕРБ бе и фактът, че в началото на заседанието вътре бяха малко над стотина народни избраници.
БСП контраатакува, че хората на Борисов ги е шубе от планирания вот на недоверие към кабинета, който социалистите смятаха да внесат преди президентските избори. Корнелия Нинова се хвана и за бюджета, който вече се разглежда в комисиите. Червените даже се притесниха, че след като загуби изборите, Цецка Цачева ще има да наваксва много в законотворчеството.
В словесната битка активно се включи и ДПС.
Лидерът на движението Мустафа Карадайъ заподозря управляващите, че искат да се скрият от коментари на ситуацията в страната, която приличала на "необявено извънредно положение".
После като боксов съдия и гросмайстор в едно Карадайъ

се усъмни, че ГЕРБ са в политически нокдаун или цугцванг

В суматохата ДСБ не пропусна шанса да скочи срещу ГЕРБ и дългата ваканция. Аргументът на Радан Кънев беше, че така не може да се събори ограничението за 35 секции в чужбина в Изборния кодекс, срещу което бурно възроптаха нашенци от Острова.
Така изведнъж парламентът вдигна адреналина на иначе приспивната предизборна кампания, в която кандидатите се срещат с верни агитки по цялата страна, за да бъдат прегръщани и целувани.
Според политолози и социолози шансът страстите в надпреварата за "Дондуков" 2 да се нажежат до 6 ноември са повече от нищожни. Едно, че повечето участници са благопристойни хора и няма да посегнат към лични нападки и компромати. И по-важното, защото няма тема, за която съперниците да са на толкова различни позиции, че да си скъсат ризите. За дебати по американски тертип, където Тръмп и Хилари се докарват до бяс, родните кибици може само да мечтаят. Опитът основните съперници Цецка Цачева и Румен Радев да бъдат събрани в тв ефир удари на камък след маньовъра на генерала, който не дойде в студиото с мотива, че предпочита сблъсък пред всички медии на неутрален терен. Такъв обаче едва ли ще се състои. Явно ще се сбъднат прогнозите, че до 6 ноември, а и на самото гласуване, няма да видим напечено състезание между личности, а поредния вял партиен мач. Ако ваканцията в парламента затвори и цирка на депутатите, вероятно ни чака един от най-скучните месеци в родната политика.
Иначе друг сериозен аргумент срещу разпускането на народните избраници май няма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай