Да търсим компенсации при санкции за Русия

Да търсим компенсации при санкции за Русия | StandartNews.com

Центърът за изследвания по националната сигурност и отбрана към БАН и Софийски форум за сигурност организираха вчера кръгла маса "Ситуацията в Украйна и нейното отражение върху сигурността на България". Анализите и резултатите, около които са се обединили участниците, ще бъдат изпратени на отговорните институции в държавата, за да подпомогнат вземането на решения при бъдещото поведение на страната ни. Проф. Стефан Хаджитодоров от Центъра и Йордан Божилов от Софийски форум за сигурност разказаха за основните тези, които са възприели участвалите в дискусията.

проф. Стефан Хаджитодоров, директор на Център за изследване на националната сигурност и отбрана, БАН

Влиянието на кризата в Украйна има много проекции върху сигурността на България, но една от най-видимите е разделението на обществото. Разделение по отношение на това дали политиката на Русия в Украйна е такава, каквато трябва да бъде, има ли нарушаване на международното право или не, доколко имат основание руските претенции по отношение на определени територии в Украйна. Това е една от видимите заплахи за интегритета на нашето общество. Но се обединихме около заключението, че след тази криза България ще укрепне и като член на ЕС, и като член на НАТО. България постепенно налучква правилния път за реакции в тази деликатна среда. Към момента няма опасност от бежанска война от Украйна към България. Имаме предвид вълна от сънародници, живеещи там. По официални данни те са над 200 000, по неофициални над 300 000. България може да подпомогне процеса на решаване на кризата в Украйна, като било чрез нашите общности там, било по дипломатически канали да подпомагаме вътрешния диалог там. По отношение на Русия трябва да използваме всички възможности да убедим Москва, че трябва да се седне на масата на преговорите.

По общо мнение надали ще има силна ескалация, която да доведе до военни действия. По-скоро в момента има игра на нерви. И зависи кой в крайна сметка ще отстоява с по-голяма сила интересите, които защитава. От тази гледна точка не виждаме преки военни заплахи за България. Заплахите са преди всичко икономически, и то главно в областта на енергетиката и туризма. И може би една от неприятните сфери е отбраната - там сме зависими от Русия не само по отношение на авиацията. Участници във форума изтъкнаха, че в последно време са били сключени някои споразумения в търговията със селскостопански продукти, в това число и с Крим като автономна област. Сега, за съжаление, те са стопирани. Това са част от конкретните загуби, които България понася в момента. Всички се обединихме, че ако се пристъпи към някакви по-сериозни икономически санкции по отношение на Русия във връзка с кризата в Украйна, ясно трябва да поставим своето искане за компенсации вследствие на загубите, които ще претърпим. Но би следвало да подкрепим санкциите.

Сигурността на Черно море също е в риск

Йордан Божилов, Софийски форум за сигурност

Ситуацията с Украйна засяга както устоите на международната сигурност, така и регионалната, при това в изключително негативен аспект. Почти всички участници във форума са съгласни, че трябва да се адаптират българските стратегически документи. Трябва да преразгледаме и стратегията си за сигурност, и различните планове за действие в определени ситуации, включително и тези на енергетиката. Нестабилността на ситуацията, липсата на държавност в определени региони създава негативен аспект за сигурността.

Той е и по отношение на възможностите за развитие на криминален контингент, и на усилване на корупционните действия, както и на това, че вече има сведения за нападения на различни групи върху стоки и товари. Всичко това не може да не повлияе негативно и върху България, и върху стокооборота ни. Ако вземем предвид Черно море и регионалната сигурност, констатираме, че там вече не действат споразуменията, които бяха сключени в началото на 90-те години. Те регламентираха, освен сътрудничеството във военно отношение, и дейността на отделните държави при проследяване на криминален трафик, при терористични действия, при екологични катастрофи. Тоест заради ситуацията в Украйна ние имаме много силен вакуум в сигурността в Черноморския регион.

Освен преките заплахи бяха анализирани и косвени рискове, които могат да се реализират при една или друга ситуация. Такива са възможността за преориентиране на инвеститори от целия регион, за повишаване на цената на инвестиционния капитал, което би имало изключително негативно отражение върху България. Страната ни трябва да развива политиката си в рамките на политиките на НАТО и ЕС, но да отстоява собствените си интереси. И да поставя на форумите на тези организации опасенията си за евентуални негативни последици на едно или друго действие върху икономиката и гражданите ни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай