Да се поучим как плащат в чужбина

Да се поучим как плащат в чужбина | StandartNews.com

Търсим най-доброто качество срещу най-добрата цена за медицинските изделия

Преди две седмици "Стандарт" показа, че НЗОК плаща някои медицински изделия на доста по-високи цени от реалните им. Потърсихме мненията на всички страни - здравна каса, законодателна власт, пациенти и лекари. Днес ви представяме мнението на зам. здравния министър д-р Бойко Пенков.

Крайно време е нещата да бъдат променени, защото при медицинските изделия доста дълго се запазиха едни и същи ценови нива на реимбурсация - няма значение колко струва продуктът, но касата възстановяваше средства до една определена стойност. В момента има нова методика, по която НЗОК провежда договаряне и очаквам то да има добър резултат. Защото в тази методология нещата са разделени по аналогия с лекарствата - има групиране на медицинските изделия по начина на приложението им и други показатели, така че те стават по-сравними. Очакваме предложения за различни цени за изделията във всяка група.

В регистъра към Агенцията по лекарствата (ИАЛ) вносителите на изделия регистрират стойност, каквато сметнат за нужно. Но очакваме те да направят разумни отстъпки, за да може тези изделия да бъдат включени в листата на НЗОК и да се реимбурсират за болниците. Другото условие за реимбурсация, което е поставено, е, че тези изделия трябва да се плащат поне от фондовете в една държава членка на ЕС. Очаквам от администрацията на НЗОК и да провери в държавите членки, където се плащат тези изделия, на какви стойности става това. Защото постигайки по-добра цена, ние облекчаваме финансовата тежест не само върху НЗОК, но и върху човека. Ако той избере по-скъпо изделие от тавана, който плаща НЗОК, ще има по-малко доплащане и за него. След като приключи това договаряне, ако резултатът не е добър, ще потърсим други регулативни и нормативни промени. За да намерим най-доброто качество срещу най-добрата цена, трябва да се прегледат пазарите в другите страни членки и с доказателства да седнем на масата за преговори. Това на практика означава рефериране на цените на медицинските изделия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай