Да обидиш кралска личност

Да обидиш кралска личност | StandartNews.com

Ако медия подразни Кличко, наказанието е място на последните редове

(Франкфуртер Алгемайне цайтунг)

По една или друга причина можеше да пропуснем този мач. Можеше, но не го направихме. Дори научихме доста неща покрай нея, с които ще искаме да ви запознаем. Например - тази вечер в "Хамбургер арена" се запознахме с дълбините на българската душа. Ето как се случи това. Във "ФАЦ" публикувахме материал за начините, с които световният шампион по бокс Владимир Кличко подминава пробите за допинг, защото се води германски боксьор и като такъв ще тества само след мач. Кубрат Пулев, българският му опонент, не по своя воля и за забавление, като всеки топатлет е контролиран едва ли не на всяко занимание. За да бъде статията по-достоверна и четивна, потърсихме мнението на говорителя на Кличко Лоренц Айхорн, който ни отказа коментар навъсено от името на шефа си. Но предателството към техни кралски величества е налице. Никой и за нищо на света няма право да публикува нещо против фамилия Кличко. Последва обичайната демонстрация на власт, мускули и престъпни действия, които са техен специалитет. Така се простихме с удобното си място с лампа сред репортерите в близост до ринга и се озовахме на сгъваем стол в горния край на залата, нищо че можеше да страдаме от страх от високо, на четвъртия от последните редове, в средата на българска агитка!

До нас бяха и трима украински репортери, също изпаднали в немилост, но заради непреодолимите езикови бариери не разбрахме точно какви. Но с българите се разбирахме доста добре, след като направихме кратка загрявка с бойни викове. Съседът ни приятелски ни подкани да му помогнем с плаката. Надписът на него бе на кирилица, но той на английски ни обясни, че това значи - "Български герой". Рапърът Ян Делей започна да пее, а от лицата на българските си боксови приятели разбрах каква впечатляваща скука е това изпълнение. Там, горе, не е толкова зле, нищо че с билетите не ти дават и бинокъл. И виждаме нещата от различна перспектива. В залата е пълно мъртвило, докато RTL, личната станция на Кличко, не пуска кадри от съблекалнята му. Така и не разбираме какво искат да ни кажат, защото българската агитка не спира да освирква. Въпросът дали бащинството ще го направи по-слаб би бил интересен, но не го чуваме. Българите продължават да освиркват. Започва се, но нещата минават доста бързо. Първи, под бурните български възгласи, излиза Пулев. Следва Кличко под биещи се червени и жълти светлини и в такъв халат. Нещата наподобяват наполовина куклен театър, а останалата на цирк "Дьо Солей". Но така е в професионалния бокс.

Битката? Какво да кажем за нея? Имаше ли, нямаше ли? Дори и без бинокъл видяхме, че всичко можеше да приключи още в първия рунд, но Кличко дори повече от RTL се уплаши при второто падане какво ще стане с рекламите. Във втория рунд световният шампион вече се движи малко по-бавно от Пулев, тук ще цитираме Мохамед Али - най-лошия боксьор, който сме виждали. В третия рунд нещата май се получават. Четвъртият връща българската надежда, защото Кличко получава удар в носа. Това го ядосва много, защото в петия нокаутира Пулев убедително с ляво кроше.

Настроението там, горе, не е добро, но бързо се завръща, както и самият Пулев. Идва време за интервютата.

RTL атакува с глупав въпрос, Кличко гледа репортера с гневен поглед, че го е лишил от банята и реагира уверено, като премества темата към събитията в Украйна. Следва въпрос и отговор за крошето. Камерата се мести към Пулев, който държи лед, а лицето му изглежда е ударено като от камион. Той говори предимно на български и за съжаление от малкото, което сме научили досега и набързо, разбираме само една дума - несправедливо.

Часът е 12,45 на следващия ден. Предстои обичайната пресконференция. Там са Кличко и цялата им свита. Пулев го няма. Той е бил в болница. Започва мениджърът на Владимир Бернд Бьонте. Той напада "Зауерланд", които били вечните губещи, както и Пулев. Говорителят на "Зауерланд е принуден да слуша това у дома, на дивана, защото дори не му е даден и обикновен билет за залата. Следва Кличко, който никога не е виждал толкова арогантен и малоумен съперник. Гневът на праведните е страхотен. Оттук нататък противниците им трябва с раболепие да не смеят да си позволят дори и препратка към обвинението за допинга. "Това е урок. Пулев си плати цената", казва Кличко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай