Бюджетът, а не КТБ, е грижа №1 за парламента

Бюджетът, а не КТБ, е грижа №1 за парламента | StandartNews.com

Руслан Стефанов, Център за изследване на демокрацията

Казусите с КТБ и с актуализацията на бюджета трябва да бъдат разделени, защото всеки от тях е сложен посвоему. Със сигурност това, за което настоява Еврокомисията, е правителството да се погрижи за конституционното и законово задължение за осигуряване на изплащането на депозитите под 100 хиляди евро. Що се отнася до решенията за спасяване и въобще за съдбата на банката, там мисля, че Народното събрание не би трябвало да бъде занимавано с този казус, тъй като е изцяло в компетенцията на БНБ. Би трябвало тя и да предложи, и да вземе тези решения.

Смятам, че доста по-належащо за парламента е да се разгледа наистина проектозаконът за бюджета или ако има такава - актуализация на бюджета. Доста по-важно е и да се реши въпросът със сформирането на ново правителство. Смятам също така, че ако има дебати, те не трябва да са дебати за конкретна банка - така, както излиза, че трябва да има, а трябва да са дебати по принцип.

Много въпроси чакат отговор. Защо надзорът, например, на Централната банка не сработи? Защо останалите институции като прокуратурата, финансовото разузнаване, част от ДАНС и т.н. също не са сработили? Когато става въпрос за такива огромни размери, за каквито ни се съобщава, че били липсвали, наистина е, меко казано, странно да говорим за една конкретна институция. В случая трябва да се говори за някакъв системен сценарий и какви са решенията, които ще направят този системен пробив. Оттук вече аз виждам връзката, че ми се струва малко безкритично вече няколко парламента, като се започне от 2013 година насам, някак си безкритично се дава на правителството да увеличава бюджетите, без да се гледа начинът, по който се изразходват тези средства. Наскоро станахме свидетели на абсолютно безобразни обществени поръчки. Точно за такива органи, за които говорехме, че са се провалили именно в надзора на банката КТБ.

Спомняте си поръчката от ДАНС за автомобили, имаше и други подобни поръчки. Въобще скъпоструващи разходи, които не бих казал, че данъкоплатецът е готов и би трябвало да поеме при условие, че тези институции очевидно не гарантират спокойствието и доброто съществуване на същия този данъкоплатец. От тази гледна точка ми се струва, че трябва да има един доста по-сериозен дебат за бюджета и за това, как се разрешава всъщност да се харчи. Тъй като очевидно безконтролността и неефективността на тези харчове е доста сериозна. Аз бих казал, че при условие, че имаме такъв сериозен дефицит, би трябвало да се очаква институциите да положат усилия. След като всички останали затегнаха колани, би трябвало и те да затегнат колани, съответно да има намаляване на бюджета и сериозно орязване, особено на такива ненужни инвестиции.


Един вид не съм съгласен, че трябва да дадем или че Народното събрание трябва да даде празен чек, който да бъде попълнен. Напротив, смятам, че трябва да има много сериозен преглед на работата на контролните институции, особено тези, които бяха заети, съответно и на регулаторните институции - да се види защо при условие, че се плащат определени бюджети за тях, защо те се провалиха по този, бих казал, фрапантен начин.

(Радио "Фокус")

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай