Bulgaria in tune*

Bulgaria in tune* | StandartNews.com

Или какво откриват чужденците у нас

Нашенецът е особено чувствителен, когато някой чужденец каже нещо неприятно за България. Това през последните 10 години неусетно се изроди в удобната позиция на пълно самоотрицание. Днес българинът ежедневно се самобичува с такова фанатично настървение, сякаш не другаде, а по нашите земи се е зародил култът към мазохизма. Дали обаче останалият свят разглежда България през призмата на редовия жител на страната?

Истината е, че чужденците не се интересуват от родните проблеми, така както се интересуват например от потенциалната "вълна" от български емигранти. Въпреки всеобщите впечатления се оказва, че най-негативни публикации в медиите относно нашите гурбетчии се срещат не в Англия, а в страни като Германия и Австрия. От друга страна, най-многобройни позитивни публикации за страната ни се срещат в английските и испанските медии. Интересната тенденция бе представена от компанията Commetric по време на конференция, организирана от сп. "Мениджър" на тема "Образът на България по света". Оказва се, че сред основните плюсове, които характеризират страната ни, според чуждестранните публикации, са именно тези самоотричащи се от себе си български граждани. Българите са представени като гостоприемни и дружелюбни. Чуждите медии акцентират на факти, като това, че българите между 24 и 60 г. са на второ място в Европа по владеене на повече от един чужд език.

От друга страна, основният генератор на негативни новини за България в чуждите медии са статистиките на ЕС. Де факто обаче най-големият проблем за страната ни са липсата на изразени брандови характеристики. България не се характеризира с нищо конкретно в очите на чужденците. Не носим ореола на страна с богата история и култура, нито ни споменават като популярна туристическа дестинация.

Въпросът е дали ние правим нещо за изграждането на някакъв имидж на България?

"Мисля, че негативните публикации за вашата страна са чудесен шанс за нещо хубаво", сподели Хървойе Хрибар, който е един от най-актуалните хърватски режисьори. Според него чужденците, които са заредени с негативни очаквания за България, лесно могат да останат напълно изненадани, когато посетят страната и лично разбият предразсъдъците. Думите на Хрибар имат значение, защото той е автор на кратък клип за Хърватия, който печели туристически "Оскар" в Берлин през 2012 г. "България е различна. Аз лично я свързвам с мистиката на българските гласове. Според мен това е нещото, което ви характеризира. Българинът е емоционално интелигентен. Умее да се изразява чрез музика. Ако трябва да посоча рекламен слоган за България, то той би бил нещо като Bulgaria in tune (България като мелодия)", каза хърватинът.

Той даде и един красноречив пример за усилията, вложени в рекламирането на Хърватия. "Българската киноиндустрия е доста по-голяма от хърватската, но има една разлика. Вие продадохте филмовите си студия на американска компания, а хърватските си останаха държавни. Сега всяка една кинопродукция има за цел да гради образа на Хърватия. Например световноизвестният сериал по HBO Games of thrones (Игра на тронове) се снима в Дубровник, а това е най-голямата реклама, която може да се направи за Хърватия.", посочи Хрибар. "Трябва да се харесваме. Нужно ни е собствено самочувствие, но без да изпадаме в крайности", включи се в дискусията и световноизвестният български диригент Максим Ешкенази, които от 17 г. живее в САЩ. По думите му, американците изпитват неописуема гордост от своята едва 300- годишна история, докато у нас близо 1400-годишната ни история не се ползва в градежа на национален имидж. Истината е, че никой няма да те уважава, ако ти не уважаваш самия себе си. А в тези думи прозира една тъжна истина. Особено когато България е мелодия единствено в ушите на чужденците.

*България като мелодия

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай