Бремето да си красива жена със сериозна професия

Бремето да си красива жена със сериозна професия | StandartNews.com

По дрехите посрещат, по ума изпращат. Уви, напоследък у нас изглежда, че умът не е така на почит. Вчера една млада българска учителка обиколи родните и чуждестранните медии не заради благородната професия, която си е избрала, а заради стройните си крака и красивото си лице, и буквално се превърна в плячка за жълтите издания и жълтите коментари на анонимни многознайковци онлайн.

Става въпрос за светкавично разпространилата се снимка на началната учителка Силвия Зубева от столично училище, която въвежда за ръка първолаците от своя клас на първия учебен ден. "Секси учителка "втвърди" първия учебен ден", "Вижте учителката, която върна татковците/мъжете в първи клас!" бяха малко от меко казано обидните заглавия по информационните агенции, някак изместващи фокуса от важното. А кое е всъщност важното?

"Тази постъпка не е благородна. Акцентът на образованието е преместен другаде. Не се чувствам добре", споделя самата Зубева пред Нова ТВ по повод снимката, направена от родител и изтекла в чужд сайт и харесана над 300 000 пъти. "Искам хората да ме приемат заради качествата ми, а не заради външния ми вид. Не се чувствам добре", споделя Зубева, чийто служебен телефон е прегрял от нецензурни обаждания и неприлични предложения през последното денонощие. 

И това те кара да се замислиш - нормално ли е темата за образованието да получава подобаващо отразяване от страна на медиите, когато е в скандален контекст, нормално ли е да става интересна на хората, когато благородната мисия на един възпитател е принизена до външния вид. В България в днешно време да вземеш решението да си учител е признак на смелост, саможертва и дори лудост - не само че получаваш мизерна заплата, бориш се с вятърните мелници на бюрокращината, хабиш нерви, влагаш емоция, а и при най-малката грешка биваш изяждан с парцалите, както се казва. Учителят у нас отдавна не се ползва с полгащото му се уважение като възпитател на бъдещето на страната, като наставник, оформящ характери, като пример за подражание.

Да си го кажем направо - Силвия Зубева е обобщеният образ на красивата българка със сериозна професия, която трябва да се доказва безброй пъти, за да бъде взимана насериозно, и която трябва да се бори личността й да не бъде "оголвана" до чисто физически белези. "Хубаво е да си красив, защо трябва да е грешно?", се пита и 28-годишната Зубева, която от дете мечтае за учителската професия. Тази млада жена би трябвало да получи единствено респект - за това, че не е станала моделка (а това би се случило с лекота), за това, че е останала в България, за това, че се е посветила на занимание, което да остави следа. А получава единствено инфантилните оценки на едно общество, задвижвано от цинизма и негативното.

Все се питаме защо младите хора бягат в чужбина, aми ето защо - защото няма кой да оцени труда им по достойнство в собствената им родина, а това е жалко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай