Без суши и бифтек в руските ресторанти

Без суши и бифтек в руските ресторанти | StandartNews.com

Олга Петрова и Алиса де Карбонел, Ройтерс

Санкциите на Москва срещу храните от Европа принудиха руските ресторанти, търговски вериги и производители трескаво да търсят алтернативни доставки, за да се справят с дефицит от съветски тип. Ответните ограничения в търговията - отговор на санкциите на САЩ и ЕС, се отразиха зле на фермерите на Запад. Но те засегнаха и потребителите в Русия, като ги изолираха от световната търговия. Меките френски сирена, австралийският бифтек и ризотото с морски дарове излизат от менюто на ресторантите. "Цените ще се повишат и някои храни ще изчезнат", казва Алексей Паперний, чието кафене с умерени цени "Децата на рая" в Москва все още е препълнено в петък вечер. Той окачествява едногодишната забрана за продукти от САЩ, ЕС, Канада, Австралия и Норвегия като "руски санкции срещу руснаците" - недоволство, споделяно от мнозина посетители на кафенето. "Щеше да бъде по-справедливо, ако държавните чиновници се откажат от своите мерцедеси и започнат за карат руски жигулита", казва посетител на име Ян, докато отпива червено вино.

Забогатели с петродолари, руснаците са радваха на богат избор от заведения за хранене след разпадането на СССР през 1991 г. Те се хранеха извън дома с удоволствието на поколение, което още помнеше времената на празните витрини на магазините и безлюдните улици след залез слънце. Много популярно сега е сушито, което е разпространено из цялата страна и краси менюто даже на италианските и френските ресторанти. Но то е фетиш, с липсата на който сега някои ще трябва да се примирят.

Експерти казват, че руските потребители също може да понесат финансов удар. Агенцията "Фич рейтингс" предвижда, че "вносът от ЕС и САЩ постепенно ще бъде заместен от по-скъп внос от други страни".
Но анкетите вече показват, че мнозинството руснаци са съгласни с отговора на западните санкции. Около 76% от руснаците, анкетирани от независимия Център "Левада" малко преди налагането на търговските санкции, казват, че одобряват плановете на правителството.

Ресторант в Екатеринбург вече излезе със специално "санкционно меню" с храни руско производство. "Горд съм, че престанахме да сме момчето, което тормозят. Време беше", казва ресторантьорът Андрей Делос по руският тв канал "Дожд". "Няма да има стриди, но ще се оправим. Ще живеем без стриди."

Докато руските фермери се надяват да превърнат в своя победа загубите за западните износители, други в хранителната промишленост са скептични, че местното производство ще е в състояние да запълни празнината.
"За да се произведе толкова много мляко, първо трябва да отгледаш кравата. Колкото и да се молиш, на кравата са необходими не по-малко от три години, за да стане млекодайна", отбелязва Павел Грудинин, директор на совхоза "Ленин" и депутат в парламента на Московска област. "Главният проблем на Русия не е в това, че сме засипани от евтина вносна храна, а че самите ние произвеждаме малко", казва той.

Други обаче са оптимисти. Мениджърът на ферма Виктор Зубенко се радва на възможността да продава повече от продукцията си. "Не мога да кажа, че очаквахме тези санкции, но възлагахме надежди на тях", казва Зубенко от руската Ростовска област, където неговите насаждения с картофи се простират на километри.

По БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай