08:10 ч.

01.09.17

3 мин.

0

4

0

А скъпите телефони ще ги забраним ли в клас

от Ния Караджова |

А скъпите телефони ще ги забраним ли в клас

Смешният вой срещу черно-белите буквари скри истинските проблеми в училище


Смартфон за 500 лева, маратонки за 200, тишърт за 100, цветен учебник за 12 лева. Телефон втора употреба за 20, маратонки от магазин за левче (е, максимум десет), тениска от бутик втора ръка, черно-бял учебник за 9 лева. Кое ли най-много дискриминира Вашето дете?


Дебатът за черно-белите и цветни учебници, който неочаквано избухна в медии и социални мрежи след непремерено изказване на едно издателство, накара дори просветният министър да спре черно-белите помагала. Въпреки че те действително ще облекчат бюджетите на социално слабите семейства, а и не само техните, ако въобще детето реши да прелисти учебника. Въпреки че из цялата страна, а и в интернет, има борси за учебници втора ръка и на никого все още не му е хрумнало да ги забрани. За учениците в осми клас за първи път няма да има такава борса, тъй като те учат по нови програми и учебници втора ръка за тях няма как да има.
Борците за социална справедливост обаче кой знае защо в двата варианта на учебник


провидяха мракобесен заговор срещу бедните


Не възможност за равен достъп до едно и също помагало (да оставим настрани това, че малка част от осмокласниците въобще отварят учебник). Да оставим настрани и факта, че всички тези помагала имат електронен вариант. Може би трябва да забраним децата ни да отварят онлайн учебника на евтини компютри или на такива втора употреба? Може би трябва да поставим изискване всички да четат само на техника последно поколение.


Може би трябва да слушаме смешен плач как тези деца, като същински братчета на Гаврош, виждат света в черно-бяло и гледат към цветните учебници като към блескавите витрини на „шумния и разблуден град"? Вместо да поговорим още един път за това – какво и защо учат децата ни? Защо повечето от тези знания наистина да не се придобиват чрез интернет, като училищата и министерството осигурят компютри за всички ученици, които нямат такива? Вместо още веднъж да поставим въпроса защо в 21 век смятаме учебника за единственото място, от което детето ни се образова? Учениците на 15 години прекрасно разбират дали са от социално-слабия слой или от квартала на богатите и това далеч не става чрез черно-белия учебник. Повярвайте, всеки осмокласник доброволно би се отказал от цветни картинки в помагалото си, ако вместо това може да получи по-нов модел смартфон. Просто


комунизмът продължава все още да отеква в нечии глави


и да превръща всяка алтернатива в политически скандал. Черно-белите учебници са дадени като възможност за избор. Дори и да сте социално слаби, нищо не ви пречи да се заборчите във фирма за бързи кредити и да купите на детето си шарените картинки (нека да не забравяме – то не е на 6 години). Може и да постъпите разумно – въпреки нормалния си или дори сравнително висок доход да купите на детето си черно-бял учебник и към това да му купите допълнителна литература, която ще му бъде от полза в училище.


Да го заведете в музей, на театър, на екскурзия, навсякъде, където то ще види как онова, което учи в училище, е пресъздадено или се прилага в живота. Образованието на децата ни не зависи от цвета на помагалата (между другото, издателствата, които са пуснали черно-бели помагала, са повече от едно). То зависи от това да ги научим да правят връзки между онова, което научават, и света около тях. Едно международно проучване показа неотдавна, че значителна част от осмокласниците, които се представят зле на изпитите, растат в домове с под десет книги. Наистина ли смятаме, че ако им подарим учебник със шарени картинки, ще научат от него нещо повече, щом у тях така или иначе у тях не е формирана култура на четене?Не на последно място – спомнете си как самите вие сте учили английски – в най-честия случай с преснимани черно-бели помагала и тетрадки, защото оригиналните са прекалено скъпи. Пречи ли ви това да се наслаждаване на многообразието на света, да пътувате навън, да разговаряте с нови хора от всякакви националности? Така че хайде стига с тези политически напъни да прекараме демаркационната линия между бедни и богати там, където я няма.


Ще я намерим на хиляди други места


И нека не забравяме, че над 2000 деца са вън от образователната система и държавата в момента ги издирва. Проблемът е, че няма да ги примамим само с пъстри картинки. За някои от тях светът вече е дори по-пъстър, отколкото възрастта им предполага.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 01:21 · 03.09.2017
Срам и позор за държавния апарат.Във всяка държава има специализирани училища за заможни хора . Наистина там хората плащат за нещо по .Специални учебници помагала и тем подобни . Да в тези училища определени хора си позволяват да си пратят децата .Но никъде по света нито една държава не си позволява да се разделят децата по този начин. Срам и позор тежко ти българино тежко за потомството . Както сте ги избрали тези безсрамници така ги изхвърлете . Ще заличат България от света
Потребител · 21:57 · 01.09.2017
Кое е точното БЕ ЗАДНИКОЛИЗЦИ ?
СРАМ ЗА България е Този който е бил пазвантин на БайТошо да е Пример !
ПРЕЗИДЕНТ посреща ПРЕЗИДЕНТ, ТИКВАТА сев ре между шамарите по подразбиране !
Да ама бяха ДУЗИНА привилегировани, сега са ЧЕТА с партийни книжки ЗАДНИКОЛИЗЦИ ...
Потребител · 10:53 · 01.09.2017
Журналистката се е вкопчила в скандала, без да отчита умствения си капацитет.Разбира се, че не цветът на картинките е проблем - проблем е лицемерието на държавата, която говори за равен достъп до образование, но на практика създава елитарно такова ( не само чрез учебниците).За сведение на Караджова: протестът срещу опита за официална дискриминация не е комунизъм - комунизъм е да се поставят прегради пред мнозинството за сметка на малцина привилигировани.
Потребител · 13:13 · 01.09.2017
@Потребител Много точно казано .
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент