А ако пердашат депутати, както бият лекарите

А ако пердашат депутати, както бият лекарите | StandartNews.com

От началото на 2014 година нападенията над екипи на Спешна помощ са 226. 175 от тях са станали в циганските махали. Данните изнесе министърът на здравеопазването Петър Москов пред депутатите в Народното събрание след поредния случай на пребит лекар. Направи го, защото се наложи да дава обяснения, защо ще забрани на екипите от Спешна помощ да ходят без полиция на опасни за тях места, където вече е имало подобни инциденти.

Замисляли ли сте се някога какво е чувството, с което отиваш на работа, ако знаеш, че можеш да бъдеш пребит?
И има ли според вас нормален човек - независимо дали е българин или представител на малцинствата у нас, който с удоволствие да работи, ако не е сигурен, че след това ще се прибере невредим вкъщи?

След като при опасност на депутатите им се подсигурява полицейска охрана, заграждения на парламента, полицейски кордони и какво ли още не, защо на лекарите от Спешна помощ да не им бъде осигурена защита? Защо веднага представителите на малцинствата у нас решиха, че това е насочено само и единствено срещу тях? 51 от нападенията срещу медицинските екипи са от българи, което автоматично означава, че тези мерки ще важат и за тях. Няма нужда защитниците на човешките права да виждат в действията на Министерството на здравеопазването някаква злонамерена атака срещу малцинствата у нас, защото това не е така.

Ако българските граждани са равни пред закона и имат равни права, значи правилата трябва да важат за всички - и за българите, и за ромите, и за турците. Всички трябва да си плащат здравните осигуровки, да си плащат тока, а не да го крадат, да си гледат децата, след като са ги родили, да не ги изоставят по домовете, да не лъжат, че ходят на училище, само за да вземат социалните помощи за тях, и по възможност да не бият лекарите, които идват да ги спасяват.

Мога да изброявам още задължения от този род, но няма смисъл, защото вече виждам усмивките по лицата ви. Повечето от вас си мислят, че това е невъзможно. Как ли пък не - циганите да си плащат данъците и здравните осигуровки. Няма начин! Може и да няма, засега. Но е крайно време държавата да помисли за това и да намери. Крайно време е да излезе от дълбоката си абдикация. Да не оставя съдбата на тези хора в ръцете на ромските барони или политическите им лидери, а да направи необходимото, за да бъдат интегрирани в обществото. Да ходят на училище, да се образоват, да работят, да си плащат сметките, да носят сами отговорността за собствения си живот и най-важното да се научат да спазват законите. Така, както всички ние, останалите правим. А ако не го правим, си носим последствията за това.

Интеграцията на малцинствата у нас е крайно необходима и за да няма етнически сблъсъци.

Вижте какво се случва в Съединените щати. Един срещу друг са изправени цветнокожи срещу бели полицаи, точно заради това - защото едните не искат да приемат, че законите важат и за тях, а другите изнервени от постоянното им потъпкване са склонни да превишават правата си. Резултатът е масови протести и етническо напрежение.

Това в България не бива да се допуска.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай