Знам как да постигна единство и да свърша работа

Знам как да постигна единство и да свърша работа | StandartNews.com

Гласове от Източна Европа отдавна ме подканят да се включа в надпреварата

- Госпожо Георгиева, какво ви убеди да приемете номинацията и да бъдете българският кандидат за генерален секретар на ООН?
- Най-вече това, че моята страна го поиска от мен. Обичам България и когато мога да й служа, винаги съм готова да го направя. Също така обаче много гласове от региона, от източноевропейската група отдавна ме подканят да се включа в тази надпревара, за да има по-голям шанс групата да спечели. Вече имаме официално подкрепа от две страни (Унгария и Латвия - бел.ред.), писмено отправена до България и до ООН. Това, което особено ме поощри, е, че двамата отказали се от надпреварата кандидати от региона, Весна Пусич и Игор Лукшич, щом разбраха за номинацията ми, публично заявиха своята подкрепа за мен. Регионът има желание да постигне успех в тази надпревара за генерален секретар и има основание за това желание. Никога досега не е имало генерален секретар на ООН от Източна Европа. Макар че няма писано правило за ротация, практиката е да се даде възможност на всеки регион да заеме тази позиция. Целта е всички региони да имат чувството за принадлежност към ООН като са част от лидерството и управлението на организацията.
- Притеснява ли ви шумът, който се вдигна около вашата номинация и смяната на българската кандидатура?
- Аз съм се концентрирала върху това за много кратко време да дам най-доброто от себе си. Има само броени дни до представянето ми пред страните членки, което означава, че всяка минута е ценна и тя трябва да бъде посветена на подготовката ми, така че да представя себе си, но

най-вече да представя страната ни достойно

- Включвате се на късен етап в тази битка. Как ще наваксате пропуснатото време за кампания?
- Опитвам се да съм на разположение на страните членки на ООН. Взех един месец неплатена отпуска от ЕК, за да може цялото ми време и внимание да бъде концентрирано върху това да ме опознаят като кандидат тези, които взимат решение. Разбира се, давам си пълна сметка, че има пет кръга на гласуване, които досега категорично утвърдиха водещ кандидат - Антонио Гутереш, когото аз добре познавам и много уважавам. Задачата не е никак лесна, но имам ясното съзнание, че когато има очаквания от нашия регион и моето правителство е взело решение да отговори на тези очаквания, мой дълг е да участвам. Това е тежка битка, аз влизам много късно, но не влизам късно по моя вина. Не е било мое желанието да вляза толкова късно и хората трябва да имат реалистични очаквания и да разбират колко трудно е

да имам само броени дни да постигна това, което другите са постигнали за година

Въпреки това шанс има.
- Една от най-обсъжданите теми е как Русия ще погледне на вашата кандидатура. Притеснявате ли се от руско вето?
- Ще работя за всеки глас на членовете на Съвета за сигурност. Ще представя себе си и тогава Русия и другите страни, които ще преценяват, ще решат. Това е тяхно право. Мое задължение е да им дам възможност да преценят моите качества и тяхно право е да решат какво това означава за техния глас.
- Кои са качествата, които биха ви помогнали да спечелите тази битка и да бъдете добър генерален секретар?
- Това, което ми дава увереност да вляза в битката, е големият ми опит с работа в международен план. Често съм водила много трудни преговори и съм ги приключвала с успех. Познавам много добре не само работата в областта на развитието и хуманитарната помощ, в областта на климатичните изменения, но също така имам директен опит със страните, които са поразени от конфликти. Ако трябва да определя какви са качествата, които изисква тази длъжност и които съм убедена, че притежавам: първо, възможността ясно да се определи посоката, в която вървим. Второ, способността да убедя другите да вървим в тази посока, да имаме консенсус по това какво и как ще правим. Трето и изключително важно - организационен и управленчески опит да постигнем целите си. Нужни са ясни приоритети, единство за постигането им и организация на работата, така че поставените цели да бъдат реализирани.
- Вярвате ли, че можете да спечелите тази надпревара и каква ще бъде вашата формула за успех?
- Влизам в битката с пълната готовност да дам всичко от себе си, за да спечеля. Това, което зависи от мен, аз правя и ще го направя. Разбира се, всеки кандидат, включително и аз, влиза в битката с целта да я спечели. Това естествено е и моята цел. Моята формула за успеха е много работа, откритост към всички, диалогичност и умение не само да слушам, но и да чувам и да интегрирам посланията, които имам. Това, което хората ценят в мен, е, че може да има голямо разногласие на мнения по дадена тема, но аз виждам пътя, по който можем да се обединим, така че в крайна сметка да имаме резултат. Тук ще си позволя да ви разкажа една случка. Един от колегите ми в ЕП, с които съм работила, когато ме агитираше да се включа в това състезание, използва следния аргумент: "Кристалина, никога досега не сме успявали в бюджетни преговори да постигнем пълно единство и никога досега не сме ги приключвали по-рано от крайния срок. Ти си първият човек, който съумя през 2016 г. да приключи бюджетните преговори пет дни преди срока и всички са в пълно единодушие, включително Великобритания гласува за бюджета. В този сложен свят, в който има толкова много проблеми, разногласия, ти си човекът, който може да намери пътя да се стигне до единство и не само да имаме общо разбиране, но и да свършим работа".

Хората вървят с мен, постигаме консенсус, движим се напред

Аз не просто убеждавам хората, а запретвам ръкави, така че постигнатият консенсус да се реализира в действия.
- Каква е вашата визия за ООН и кои ще са приоритетите, които ще представите по време на изслушването ви днес?
- Моята визия е много ясна и проста. Светът се променя и затова ООН трябва да се движи в крак с времето, да бъде актуална и да може реално да помага на хората, които имат нужда от нея. На тази основа аз формулирам три приоритета за генералния секретар: първо, за постигане на мир и сигурност да се наблегне повече на превенция и разрешаване на конфликти. Да се подобрява ефективността, интегритетът, авторитетът на мироопазващите сили на ООН. Второ, имаме много добра платформа за действие с целите за устойчиво развитие, постигнатия резултат по преговорите с климата. Трябва да можем да реализираме това, по което сме се разбрали. Трябва да имаме резултати, да могат хората да видят, че споразуменията във високите коридори на властта се превръщат в реални ползи за хората по света. Трето, генералният секретар трябва да е човек, на който страните членки да се доверяват, за да може да осъществи реформите, от които ООН се нуждае. Когато става дума за реформи, хората знаят, че аз мога да ги формулирам, така че да имат поддръжката на всички и мога да ги осъществя. На изслушването днес ще обясня каква е моята визия. Разбира се, там ще отговоря на въпроса, който занимава много хора - защо толкова късно влизам в тази надпревара. Ясно е, че ако зависеше от мен, аз бих предпочела да имам повече време. Реалността обаче е такава, каквото е и в рамките на тази реалност аз работя и ще работя.
- Какво бихте казали на Ирина Бокова, която също продължава състезанието за генерален секретар, но в лично качество?
- Това е хубавото на демокрацията, че всеки има правото да взима своите решения. Аз не съм в тази надпревара срещу другите кандидати. Аз съм в тази надпревара, за да покажа себе си.
- Допитахте ли се до семейството си и близките си, преди да вземете решение да участвате в това състезание. Какво ви казаха те?
- В моето семейство има различни мнения по тази тема. Някои са много ентусиазирани, други по-малко, но всички ме подкрепят както винаги са го правили и аз съм им много благодарна за това.
- Мнозина казват, че ако оглавите ООН, това ще бъде загуба за ЕК. Какво ще спечелите и какво ще загубите в личен план при една евентуална победа в настоящата надпревара?
- Аз не съм в тази битка заради себе си, а защото имам доверието на хората, които определят и взимат решение кой да бъде в нея. Моята цел сега е да се представя възможно най-добре, а какъв ще бъде резултатът, ще разберем с времето. Вие знаете моята философия:

не казвай "хоп", преди да си скочил

Сега трябва да покажа възможно най-доброто от себе си. Приемам тази номинация много сериозно, работя много сериозно и не отделям за нищо друго време освен за подготовката ми. Имам пълното съзнание, че натовареността и изискванията към мен, които в сегашната ми работа са високи, ще бъдат още по-високи. Но човек не трябва да бяга от отговорности, трябва да ги поема. Искам да благодаря на българското правителство, което е много ангажирано - премиера, министъра на външните работи, екипите на страната. Всички са много ангажирани с това да направим най-доброто в едно много кратко време. Нека да не забравяме, че има водещ кандидат, който вече пет пъти доказва, че е номер едно без конкуренция. На 5 октомври, когато ще се гласува с цветни бюлетини, той влиза с много голямо предимство. Трябва съвсем отговорно и сериозно да направя всичко, което мога, за да имам добро представяне. Надявам се, че всички разбират, че когато имаш шест дни, за да работиш за подкрепа, това не е никак лесно и трябва да имаме реалистични очаквания за това какво може да се постигне за такъв кратък период. Разбира се, аз ще се боря за максималното, но с ясното съзнание за ограниченията, които ми налага краткото време.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай