Зика не заплашва Олимпиадата

Зика не заплашва Олимпиадата | StandartNews.com

Плажовете ни са по-добри от средиземноморските

Има повишаване на случаите на летни вируси, казва главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев

- Доктор Кунчев, проблем ли е вирусът зика за нашите олимпийци в Рио?

- Проблем е, тъй като броят на случаите със заразяване е много голям. Той надхвърля вече няколко стотин хиляди, не само в Бразилия, в цяла Южна Америка, разшири се и към Северна Америка, Мексико. В същото време обаче в 80% от случаите въобще няма никаква клиника. Така че болните дори не разбират, че са заразени. За заразяване фактор е и ухапването от комар. Не смятам обаче, че има драма за участниците и посетителите на Олимпиадата. Те са предупредени, има разработени указания на Европейската асоциация за контрол на заболяванията, които се ползват и от спортните на всички страни. Но те не са само спортисти.

Ще отидат и много журналисти и зрители. Първо, Бразилия за един-два месеца беше мобилизирала цялата армия , за да се извърши дезинфекция в районите, в които ще се провежда олимпиадата. Там броят на комарите е снижен до минимум. Второ, в момента там е зимният сезон и комарите не са особено активни. Въпреки това няма пълни гаранции, затова хората трябва да се пазят от ухапване на комар. По възможност трябва да се ходи с дълги ръкави, дълги ризи. Да няма разголени части от тялото, като това особено силно важи за периода от 17.00 - 18.00 ч след обед, до към 19.00- 21.00 ч вечерта, защото тогава комарите търсят храна и са най-активни. Освен това ползването на репеленти е полезно, защото те отблъскват комарите. Трето, трябва да се използват специални мрежести покривала при спане. Всичко, което казах, важи в много малка степен за хората, които са в олимпийското селце, защото там рискът е още по-малък - и замрежването е налице, и обработката на терените за комари е много интензивна.

- Вярно ли е, че последиците са най-опасни за бременните жени?

- Да. Ако те се инфектират, между 8 и 10 % от тях

ще се развие малформация на плода под формата на микроцефалия

Броят на заразените бременни в Бразилия достигна големи цифри, в рамките на десетки хиляди, включително и броя на малформациите.

- Колко голяма е опасността от зика в Европа?

- Допреди седмица имаше над 1200 случая на европейци, които са били в този регион. Но това е само по лабораторни данни. Някои от тях са имали клинична изява, други не. Всъщност няма особен риск, ако няма вътрешно разпространение чрез тези комари. Улавяли сме наистина в България тигров комар, но той не е основният, не е толкова често срещан. Пътуващите хора все пак трябва да се съобразяват с изискванията за безопасност.

- Нашите лаборатории имат ли готовност за диагностика на зика?

- Имаме възможност в Центъра по заразни и паразитни болести. В случай на нужда можем да изследваме проби и да докажем става ли въпрос за заболяването или не. Да не забравяме, че много други заболявания се проявяват по същия начин - и малария, и западнонилски енцефалит.

- Лятото е в разгара си, хората се къпят в морето. Какви са рисковете за хората по плажовете?

- Много хора смятат, че по морето инфекциите са повече, което не е вярно. Виждам данните по региони. Тези заболявания, които ги срещаме на морето, ги има и във вътрешността, даже някъде са по-високи като стойности. От друга гледна точка, качеството на морската вода, специално тази година, е изключително добро, с изключение на Офицерския плаж във Варна, който преди месец имаше малки отклонения. Оттам-нататък всички плажове, особено в по-големите курорти, са с много добри качества и като средни данни са много по-добри, отколкото в известни средиземноморски курорти.

- Струпването на много хора и липсата на хигиена увеличава ли възможността да заболеем от хепатит А?.

- Струпването на много хора на едно място, неспазването на хигиенни правила крие някакви опасности и рискове. Ако се получават епидемични взривове, те са точно на тази база-

ако се допусне заразяване на вода и храна

в някой по-голям или малък ресторант, се стига до по-големи епидемични взривове. Но тази година нямаме такива по Черноморието.

- Доколко са опасни царевиците и пиците, които се продават на плажа?

- Контролът върху тях се упражнява от Агенцията по храните. Ако се спазват елементарни правила, тази царевица се вари на висока температура, ако е покрита с капак, не крие рискове. Много по-рисково е, ако си вземете един дюнер или сандвич някъде от улицата, където очевидно няма топла вода, няма как да си измие ръцете продавачът, няма хладилни условия.

- Някои хора предпочитат басейните пред морето. Какви опасности от зарази крият те?

- Те са под много строг контрол, но тъй като се използват доста интензивно, това крие рискове. От друга страна, ако при изследванията има малки отклонения, се използват дезинфектанти, дори понякога собствениците се презастраховат. На басейните риск има при използване на лежанките, които може да доведат до проблеми от кожен характер.

- Напоследък зачестиха оплакванията на хората от разстройство и повръщане. Има ли в момента някакъв пик на летните вируси?

- Има значително завишаване на ентеровирусите. Те дават клиника като при грип - температура два-три дни, болки в гърлото, гадене, повръщане или по-подчертан диариен синдром. Сравнително леко минават. В голямата част от случаите дори без лекарска помощ преминават за 1-2 дена. Но има и изключения, при малки деца до 2-3 г и по-възрастни хора с тежки придружаващи заболявания, когато протичат по-тежко. Иначе дори само с диетичен режим може да бъдат преборени, тъй като срещу тях няма специфични антивирусни средства и лекарство, с което да им повлияем. Така че остават на първо място хигиената и вече при възникнало заболяване- щадяща гастроинтестиналния тракт диета.

- Има ли смисъл да пием антибиотици в такъв случай?

- Никакъв смисъл няма. При чиста вирусна инфекция антибиотикът може само допълнително да усили разстройството, да натовари гастроинтестиналния тракт. Въпрос на преценка на лекаря е дали има добавена бактериална инфекции.

- Някои хора използват като естествен дезинфектант алкохола. Може ли?

- Ако кажа да, ще излезе, че правя реклама на алкохола. В интерес на истината е много мощен дезинфектант. И между другото, точно ентеровирусите, които в момента ни притесняват, имат две важни характеристики. Едната е, че са доста устойчиви във външна среда. С дни и с месеци могат да се запазят в замърсена вода, по повърхности. Но пък са

много чувствителни на различни дезинфектанти, и на алкохолни

Дори и на ниски концентрации на алкохол. Алкохол под формата на гелове, на кърпички. Но няма как да препоръчам на всички да пият по две ракии.

- Какво да очакваме оттук-нататък за енетровирусите, ротавирусите и норовирусите?

- Ако температурите се задържат високи още две-три седмици, рискът е голям и броят на заразените няма да е малко. След това в началото на септември започва бърз спад и сезонен пик на хепатит А. В България той е доста разпространена инфекция. В някои региони има още отсега доста завишена заболеваемост, в Пловдив например. Това значи,че наесен вероятно ще имаме проблем.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай