Жените можем да ги защитим със закони, а не с конвенция

Жените можем да ги защитим със закони, а не с конвенция | StandartNews.com

Депутатът от "Обединени патриоти" Славчо Атанасов оглавява Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в парламента, която първа отхвърли ратификацията на Истанбулската конвенция. Впоследствие внасянето на документа за гласуване в Народното събрание беше отложено, но дебатите за него не спряха.

- Г-н Атанасов, защо Истанбулската конвенция доведе до такава истерия у нас и на практика раздели обществото?

- Истанбулската конвенция предизвика дебати не само в България, а и в цяла Европа. Много от държавите не само, че не я ратифицират – например Унгария, Чехия, Хърватия, Латвия, Литва. Много държави, които са извън Европа дори не са я подписали – говорим за САЩ, Канада, Япония.
Защото под благовидния предлог за защита на жените от домашно насилие, а и на децата, прозират съвсем други цели. Конвенцията се състои от 81 члена – много от тях наистина са безспорни. Но има пет текста, които на практика променят цялата нейна същност. И неслучайно, аз нарекох тази конвенция „красив бонбон, в който има отровен плод".

- Кои са опасните текстове в конвенцията?

- От въпросните пет члена вниманието на цялата общественост се концентрира върху чл. 3 и 4, в които се говори за т.н. трети - социален пол. Но, според мен, има по-опасни текстове. И това са чл. 12, 14 и 60. И тук сериозно се разминаваме с колегите от ГЕРБ. Чл. 12 много ясно отрича стереотипните роли на мъжа и на жената като полове. Какво означава стереотипна роля? Стереотип означава нещо, налагано от дълго време с постоянна, честа повтаряемост. Влязох в много дебати с организации, които казват: „Г-н Атанасов, вие какво искате, жената да остане само да пере, чисти и готви, в този стереотип ли?". Не става дума за това. Най-важната стереотипна роля на жената е да бъде майка и съпруга. Както на мъжа - да бъде баща на децата й и да се грижи за тях. На това се крепи човечеството. Благодарение на това, и както бог е отредил двата пола мъж и жена – човечеството съществува.

И веднага на принципа на обратното тълкувание трябва да кажем какво означава нестереотипна ситуация. Нестереотипна роля, примерно на един мъж, е да бъде съпруга на друг мъж. Нестереотипна роля на една жена е да бъде съпруга или съпруг на друга жена. Затова чл. 12 категорично (казвам го след консултация със специалисти по международно право) отваря вратата за еднополови бракове в България.

Другият изключително опасен текст за нас се съдържа в член 14 – той гласи, че нашите деца , и то от ранна детска възраст, трябва да изучават нестереотипните роли на пола. Какво означава това? Нестереотипна роля на пола означава всичко извън традиционната роля, извън традиционната сексуална и обществена ориентация на мъжа и жената. И нашите деца ще бъдат задължени да изучават тези нестереотипни роли – на мъж, който се изживява като жена и обратното. Което за нас, патриотите, които държим на традиционните ценности на нашето общество, е изключително опасно.

Нещо повече - след приемането на конвенцията ще се осъществява мониторинг как тя се прилага в България от т. нар. експертна група за действие срещу насилието над жени и домашното насилие (GREVIO), която представлява независим експертен орган. Представители на GREVIO ще обикалят детските градини и училищата, за да установяват как се прилага Истанбулската конвенция. Това е удар върху нашия национален суверенитет. Недопустимо е!

И другият текст, който е изключително опасен е чл. 60. Той гласи следното: Ако в някоя държава дадено лице се изживява в нестереотипната си роля на мъж или на жена и се чувства заплашен в своята държава да проявява тази своя същност, то той придобива автоматически, ако ние ратифицираме тази конвенция, статут на бежанец у нас. Забележете, с невъзвръщаемост. Т.е ние сме длъжни да го приемем и този човек да стане част от обществото ни, част от нас. Това също е изключително опасен текст, ако щете, дори и за националната ни сигурност.
Тези пет текста категорично променят цялата същност на конвенцията.

- ГЕРБ отложиха приемането на конвенцията до края на БГ председателството, но в Давос Бойко Борисов заяви, че тя ще се приеме, но с резерви заради термини, несъвместими с българското законодателство ?

- Аз и колегите ми от „Обединени патриоти" сме изключително доволни от решението на нашите коалиционни партньори. Ние още преди няколко седмици призовахме тази конвенция да бъде оттеглена. Радвам се, че те се вслушаха, защото документът наистина е изключително спорен.

Тезата, която колегите от ГЕРБ, както и правосъдният министър Цецка Цачева, и външният – Екатерина Захариева, изтъкват е, че ние можем да приемем Истанбулската конвенция със съпътстваща декларация, в която да се посочат текстовете, с които не сме съгласни. Но, в конвенцията има член 78, който категорично отрича дерогирането, т.е. отхвърлянето на членове от конвенцията. Примерът е Полша – там се опитаха да приемат Истанбулската конвенция със съпътстваща декларация. Впоследствие се оказа, че тази съпътстваща декларация няма никаква правна сила. Така, че вариантът да приемем конвенцията със съпътстваща декларация по мнението на международни юристи е несъстоятелен. Или ратифицираме конвенцията или не я ратифицираме. Среден път няма.

- Доколко категоричната позиция на Българската православна църква повлия на обществените настроения спрямо Истанбулската конвенция ?

- Огромен поклон пред Светата православна църква. Тя е запазила българския народ в продължение на хилядолетия. Прави го и днес – поведе хората срещу нещо, което противоречи не само на християнския морал. Кога е било във всички православни храмове да се четат молитви, ние, народните представители да бъдем вразумени и да не приемаме даден закон?

Не само Светата православна църква – всички религии скочиха срещу Истанбулската конвенция, защото няколкото текста в нея променят същността на човешкия род. Не само Светата православна църква - категорично против са Ватикана и католиците, евангелистките протестантски църкви, мюсюлманите. Защото, отново ще повторя – тази конвенция атакува основите, на които се крепи човешкия род. А всяка една религия защитава точно това, тя проповядва точно това – традиционните ценности на човечеството. А традиционните ценности на човечеството са семейството и децата.

- БСП поискаха референдум дали парламентът да ратифицира конвенцията ? По този повод Борисов заяви, че ако има референдум, той трябва да бъде "за" или "против" да пребиваме жените и децата в България. Какво е вашето мнение за всенародното допитване ?

- Ние винаги сме подкрепяли идеята за референдум. Тук обаче е много важно как ще бъде формулиран въпроса при един референдум. Но, аз съм убеден, че българският народ със своите морални ценности и устои при едно такова допитване категорично ще се обяви в масовата си част срещу Истанбулската конвенция. Тук не става въпрос за един документ. Тук става въпрос за общочовешки ценности, наложени в продължение на хилядолетия, за цивилизационен избор. Нека го кажем - определени лобита, които имат нетрадиционна сексуална и обществена ориентация и които в момента са изключително влиятелни, се опитват чрез конвенцията, използвайки важната тема за насилието над жени и деца, да прокарат своите цели.

- Да, но защитниците на конвенцията твърдят, че приемането й ще увеличи възможностите да бъдат защитени от насилие жените и децата ?

- Какво пречи да се приемат закони, които да защитават жените и децата от насилие или да се прецизират сегашните закони, а трябва да се приема Истанбулската конвенция? Българското законодателство има изключително сериозни норми и в момента, които защитават жените от насилие. През 2005 г. се прие специален закон срещу домашното насилие. Над 80 % от текстовете в конвенцията са регулирани и в закона - юристи са категорични в това. Друг е - въпросът, че този закон не се прилага според съответната си норма и сила. И не се контролира изпълнението му. Ще повторя отново – като консервативна патриотична формация, която се обявява за запазване на българските ценности, ние сме готови да се изготвят и приемат още законодателни текстове, които да гарантират сигурността на жените и децата от насилие. Та, това е същността на патриотизма – да защитава основите, а най-важните основи на една държавност са свързани със семейството, с традиционните ценности, се децата. Казвам го и като председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта. Казвам го и като човек, който е заобиколен в семейството си от жени – съпругата ми, майка ми, дъщеря ми. Как аз да не бъда радетел за това жените да бъдат защитавани? Но чрез конвенцията да се прокарват тези, уж за защита на жените от насилие, тези, налагани от определени лобита с нестандартна ориентация, в това число и сексуална – това, категорично ние не го възприемаме.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай